Se bagă democrație la kil în Venezuela

0
5

Informațiile au început să circule în mediile alternative încă de acum câteva săptămâni: se pregătește o lovitură de stat în Venezuela. În spatele ei, desigur, SUA, cu colaborarea câtorva țări sud-americane în care Washingtonul a investit masiv în schimbarea de regim.

Venezuela e o țară bogată care o duce tot mai prost din cauza sancțiunilor americane; media mainstream ne spune, însă, povestea clocită în laboratoarele CIA: Venezuela o duce rău din cauza politicii socialiste. Realitatea este că țara are rezerve imense de petrol dar nu poate beneficia de pe urma lor din cauza, cum am spus, a sistemului de sancțiuni impus de SUA, care încearcă să pedepsească pe oricine ar încerca să cumpere țițeiul venezuelean.

De ce e interesată SUA de această țară? Răspunsul e dat, evident de rezervele de petrol, dar și de faptul că acestea sunt mai aproape de America, drumul e mai scurt, prețul transportului mai mic și costul menținerii unui regim pro-american considerabil mai scăzut decât cel al regimului saudit, care, mai nou, a început să enerveze Washingtonul.

Încercările de a controla Venezuela nu sunt noi, demonstrațiile organizate de Opoziția de dreapta durează de ani de zile, se poartă lupte între susținătorii președintelui Maduro și cei ai partidelor de dreapta, finanțate de SUA, cu victime din ambele părți, a existat chiar și o încercare de asasinat la adresa președintelui țării. Mai nou, însă, în joc a intrat Rusia, care a început negocieri pentru instalarea unei baze militare.

Deși SUA și-au anunțat sprijinul pentru autoproclamatul președinte, jocurile nu sunt încă făcute. Rămâne de văzut cât din Armata venezueleană a reușit să cumpere CIA și ce poziție vor adopta Rusia și China. Aceasta din urmă este extrem de interesată de petrolul venezuelean și intenționează să construiască un alt canal astfel încât vasele să nu mai fie nevoite să treacă prin Panama, aflat sub control SUA, când duc petrolul în China.

În rest, scenariul e același, publicul înghite în continuare filmul cu „dictatorul” rău căruia i se împotrivesc „revoluționarii” buni, pac-pac, nemțî na ulița, kaneț filma.