Țara în care toți sunt experți

În ciuda situației disperate în care a ajuns educația, în ciuda faptului că numărul analfabeților funcționali crește de la o zi la altă, țara se pare că o duce tot mai bine în materie de experți. În România pare să se fi răsturnat căruță cu genii, a descălecat mama inteligenței și s-au poticnit toți mintoșii planetei. Rar mai găsești o persoană care să nu se priceapă la toate, care să nu știe să dea sfaturi, să țină lecții, să se bată cu cărămida în piept că el le știe cel mai bine…

Fiecare român poartă în creier sămânța geniului și îi este extrem de greu să țină ascuns acest lucru; așa cum persoanele cu probleme țin neapărat să scrie măscări pe ziduri, așa românul ține să-și arate priceperea în toate. Câte demonstrații de drept am văzut în ultima perioada pe Facebook, câtă competență administrativă, câtă experiență în materie de politică, finanțe, economie s-a revărsat pe rețelele sociale, te și miri că n-a venit comisia Nobel să caute viitorii laureați pe următorul secol la noi în țară.

Dar câtă pricepere la modă, la geopolitică, la bucătărie și chiar la comedie se revarsă pe conturile românilor! E impresionant de-a dreptul. Stai să te gândești unde au stat ascunse aceste monumente naționale până acum! Dar, destul! Să nu luăm în derâdere persoanele bolnave! Faptul că li s-a inoculat ideea că s-ar pricepe la toate iar ei, săracii, au crezut asta, nu înseamnă decât că milioane de conaționali de-ai noștri au probleme mentale grave.

Și merită nu oprobiul nostru, ci consiliere de specialitate, tratament și multă, multă înțelegere. Ceea ce nu este cazul cu acei politicieni care, de ani de zile, practică acest sport murdar. Căci această boală perversă a fost programată cu bună știință în laboratoarele politice. Degeaba râdeți de amărâții care votează pentru un kil de ulei și unul de zahăr, după cum vă place să susțineți. Ăia măcar rămân cu ceva.

Ceilalți, restul care votează pe bază de „știm noi cum e în realitate”, de scenarii compilate în subsolurile partidelor, de povești construite de echipele de postaci ai liderilor politici sunt mult mai de plâns. Ei votează fake news-uri, iluzii, oglinzi și mărgele colorate fluturate de politicieni abili, care, pe față, vă avertizează să nu cumva să credeți în propaganda adversarilor, iar, pe la spate, pompează bani în campanii de manipulare.

„Pupă-l în bot și papă-i tot”. Va amintiți replica lui Pristanda din „Scrisoarea pierdută” a lui Caragiale? Asta e modelul. Vă spun că sunteți deștepți, frumoși, parfumați, capabili să înțelegeți schemele puse la cale de ăialalți, dar, în realitate, vă aburesc cu schemele lor.