O rețetă clasică

Nu i se pare nimănui ciudat cum a apărut subiectul cu închiderea spitalelor la doi ani după ce a fost făcut studiul? Mie, da. Adică, un consultant elaborează acum doi ani un studiu care prevede “eficientizarea” sistemului medical prin închidere de spitale și tăieri de paturi și nimeni nu vorbește despre asta sau, măcar, nu face din asta o problemă politică?!

După 24 de luni de tăcere, subiectul se inflamează și este speculat de politicieni, impus pe agenda publică, rostogolit pe rețelele sociale… E o rețetă pe care am mai văzut-o aplicată. Haideți să analizăm și din partea cealaltă. Spitalele nu o să se închidă, pentru că închiderea lor este cea mai simplă rețetă pentru un dezastru electoral. S-au câștigat și pierdut alegeri cu închiderea spitalelor.

Politicienii nu-s atât de proști încât să-și pună singuri lațul de gât și să fie făcuți carne tocată de adversari din cauza asta. Atunci, ce este cu subiectul care nu a cunoscut o dezvoltare națională, ci doar una locală? Destul de ciudat, dacă ne gândim la potențialul său. Și mai ciudată devine treaba dacă ne uităm pe pozele de la marea întâlnire regională de la Iași, unde delegații din județele Moldovei s-au întâlnit cu reprezentantul Ministerului Sănătății pentru a dezbate “masterplanul”.

Adică studiul care prevede închiderea spitalelor. Într-o sală aproape goală, s-a făcut remarcată delegația Bacăului, cea mai numeroasă și pestriță dintre toate. Celelalte județe au tratat problema mult mai puțin isteric, ceea ce ne ridică noi semne de întrebare. De ce Bacăul s-a inflamat pe acest subiect vechi de doi ani?

Dacă mai punem la socoteală și mirarea ministrului sănătății care nu și-a putut explica reacțiile managerilor de spitale, care știau de doi ani despre subiect dar care s-au mirat acum de ceea ce se pregătește, putem să construim o supoziție: că la mijloc este vorba despre o strategie politică pusă la cale, probabil, de PSD, pentru a poza în apărători ai spitalelor și care să prezinte, triumfător, victoria împotriva Masterplanului.

Ne putem aminti pentru Dvs., de exemplu, manifestațiile organizate de partid, când, aflat in alianță de guvernare, PSD protesta față de nealocarea de fonduri pentru reparația podului de peste Siret. Nu ar fi, deci, prima oară când s-ar pregăti o astfel de chiflă.