A început

Dacă nu erați deja sătui de bombardamentul cu prostii, o să fiți. A început campania neoficială pentru alegerile europarlamentare și suntem bombardați cu cele mai negre vești. Din toate direcțiile. Ăia nu-s buni, ăia fură, ăia nu se pricep, ăia-s în plus, sunt niște proști, idioți, să fie închiși, să fie încătușați, ba să fie linșați, ba voi, ba pe-a mă-tii!

Cine e mai slab de înger intră în joc și chiar crede toate poveștile astea. Unii se chinuie să le demonteze, să le explice celor care le-au postat că greșesc, că sunt mințiți, manipulați, duși cu zăhărelul, că e propagandă. Mulți dintre ăia care le-au pus știu că așa e, dar au ordin să țină în continuare de poveste, că așa se câștigă un mandat bun de parlamentar european. Nu e de ici, de colo să iei 7000 de euroi lunar doar ca să dai din gură. Plus pensie.

Desigur, nu toți ăia care împrăștie aberații pe rețelele sociale vor avea norocul asta! De fapt, chiar foarte puțini vor fi cei norocoși. Dar, hei!, dacă e ordin, cu plăcere! Din păcate, această abordare tipic românească a problemei alegerilor va duce la o ratare completă a menirii acestora. Fiind vorba despre Parlamentul European, normal ar fi fost ca temele de discuție să țină de problematica UE. Și sunt destul probleme de clarificat.

Problema suveranității, o uniune de națiuni sau o federație europeană? Cât de departe poate să meargă Bruxelles-ul cu reglementarea? Cât i se va mai permite Germaniei să dicteze? O Europă cu două viteze? Un șantaj în favoarea celor puternici sau o reformă a politicilor europene astfel încât și țările sărace să beneficieze de avantajele Uniunii?

În loc de aceste dezbateri, campania europarlamentară va fi confiscată de vechile teme interne. Și nici alea la modul serios, ci doar la nivel de mică manipulare cu jumătăți de adevăruri. Pentru că partidele consideră că alegerile acestea sunt un test pentru cele de anul viitor. Unii ca să vadă unde se situează, alții că să aibă motive pentru a produce revolte interne, mici lovituri de palat care să reașeze lucrurile.

De asta e important să luați cu multă sare tot ceea ce vi se va spune în perioada următoare. Nu vă agitați, nu vă supărați, nu vă indignați! De ce să vă faceți nervi degeaba? Pentru ca unii să se asigure pe viață cu un mandat la Bruxelles? Să fim serioși, sunt lucruri mai importante de făcut decât să le facem campanie gratuită unora sau altora…