Übermensch

Pe când se încorda lumea să găsească o definiție și să încadreze ideologic noul curent politic care bântuie prin țară, a venit răspunsul de la cine ne așteptam mai puțin. Ana Blandiana, fosta poetă proletcultistă, convertită la dizidență pe finalul regimului comunist, ulterior, descoperindu-și vocații de dreapta și foarte dreapta, a definit cât se poate de clar noul concept.

A spus că “chiar și fizic” membrii unui anumit partid sunt diferiți de cei ai altor partide. Lumea se chinuia să-i facă “progresiști”, “marxiști”, “sexo-marxiști”, alții le-au zis “TFL” de la nefericita expresie “tineri frumoși și liberi” cu care-i cadorisise o altă cucoană. Dar Ana Blandiana a nimerit-o: nouă generație politică se încadrează la categoria “Übermensch” și face parte din altă extremă a esicherului politic.

Conceptul nietzschean al supraomului a fost confiscat de naziști care au creat o întreagă teorie rasială pe baza căreia au împărțit lumea în “arieni” și “nearieni”. Nearienii, impuri rasial, au fost condamnați la extincție, milioane fiind omorâți în lagărele de exterminare. Am spus de mai multe ori că elitele noastre naționale sunt contaminate de fascism social: urăsc săracii, îi consideră deranjați mintal pe cei care votează altfel decât ei, se închină la cătușe și, în general, le cam pute democrația și ideea de egalitate in fața legii.

Avem, acum, un alt element care se adaugă ideologiei create de așa-zisele elite: superioritatea rasială. Ei sunt altfel decât ceilalți și din punct de vedere fizic. Evident, nu ca stirbii ăia împuțiți care “furaseră” protestul elitelor…

Țara asta e grav bolnavă și nu se va face bine fără un șoc zdravăn, care să o repună pe picioare. Mă tem, însă, că acel șoc va costa prea mult societatea.