Unde a fost Europa?

Există unii lideri europeni care se arată deranjați de ceea ce ei numesc „situația statului de drept” din România. Că, spun ei, treburile sunt nasoale, lucrurile stau rău, trebuie luate măsuri pentru a se salva situația.

Că Justiția nu mai zâmbește cum o făcea odată, că procurorii sunt timorați și că, în definitiv, totul se prăbușește pentru că Guvernul vrea să schimbe Codul Penal prin ordonanță de urgență. Europa ne zice că nu e bine.

Dar, mă întreb eu, unde era această Europa când Guvernul Cioloș schimba Codul Penal peste noapte, prin ordonanță? Atunci nu s-a văzut, nu au fost probleme? Unde era Europa și liderii ei neînfricați când Justiția se prostitua cu serviciile de informații, când procurorii deveneau agenți puși să execute ordinele băieților cu ochi albaștri?

Unde era Europa când șefii Justiției refuzau să respecte legea care-i obliga să tragă la sorți judecătorii? N-au văzut că statul de drept se duce dracului când procurorii obțineau mărturii prin șantaj pentru a „paradi” politicienii?

Când anumite probe erau declarate secret de stat și erau arătate doar judecătorilor, dar nu și inculpaților care nu se puteau apăra, unde era coana Europa? Aceeași Europa clădită pe principiile Declarației drepturilor omului, creată pentru a preveni abuzurile totalitarismului, a închis ochii când aceste lucruri se petreceau în România.

Pentru că îi foloseau. Pentru că Justiția românească era folosită pentru a scoate din joc politicienii indezirabili, cei care ar fi putut sta în calea imixtiunii mizerabile a unor lideri europeni în politica noastră internă.

Pentru că procurorii și judecătorii eliminau din competiție capitalul românesc, făcând cale liberă companiilor occidentale pe piața noastră. De asta Europa s-a făcut că nu vede abuzurile iar acum este deranjată de faptul că se încearcă reașezarea Justiției la locul ei.