Regele Mihai I

Pentru principalele actiuni politice desfasurate de regele Mihai I , in calitate de conducator suprem al Romaniei , in ziua de 23 august 1944 cat si in zilele urmatoare nu au fost prezentate informatii oficiale , macar pentru actiunile :

a – Inceputul oficial al programului comunist

1 – In ziua de 23 august 1944 , regele Mihai I cat si Iuliu Maniu , erau in posesia “ telegramei “ sustrase abuziv de Grigore Niculescu Buzesti , prin care Fr. Nanu din capitala Suediei facea cunoscut personal maresalului Ion Antonescu acordul guvernului sovietic de a semna el conventia de armistitiu in forma acceptata de ambele parti ( 65-385)

Din aceasta actiune politica cu totul deosebita pentru tara noastra, au ramas necunoscute romanilor si urmatoarele parti componente :
-continutul telegramei transmisa de Fr.Nanu din capitala Suediei
-motivarea lui Grigore Niculescu Buzesti pentru sustragerea documentului respectiv trimis personal maresalului Ion Antonescu
-explicatia regelui Mihai I si a lui Iuliu Maniu pentru schimbarea abuziva a destinatiei telegramei in cauza
-justificarea regelui Mihai I pentru nepredarea documentului respectiv maresalului Ion Antonescu cand acesta s-a prezentat la Palatul regal – cat si pentru nediscutarea continutului telegramei , cu destinatarul oficial al acesteia.

2 – Maresalul Ion Antonescu si vicepresedintele Consiliului de Ministrii, Mihai Antonescu, s-au prezentat la palatul regal in dupa amiaza zilei de 23 august, orele 16.
Dupa intrevederea care a durat pana la orele 17 (22-209) cele doua personalitati ale statului nostru au fost arestate si incarcerate intr-o camera blindata, neexistand informatii oficiale nici pentru:
-pozitia regelui Mihai I fata de programul de rezistenta a trupelor romane in zona fortificata Namoloasa – Focsani cu scopul pregatirii si finalizarii armistitiului, cu Natiunile Unite la 26 August, in conditii normale pentru tara noastra.
-justificarea oficiala a neacceptarii programului de armistitiu, sustinut de maresalul Ion Antonescu cat si pentru scurtarea termenului de incheiere a acestuia – de la 26 la 23 august 1944.
-continutul Inaltului ordin de arestare a lui Ion Antonescu, emis de regele Mihai I (27-562)

3 – In noaptea de 23/ 24 august, Emil Bodnaras reprezentantul formatiei comuniste, a preluat de la Palatul regal pe maresalul Ion Antonescu si pe colaboratorii sai pentru a-i transporta la o cladire din Vatra Luminoasa (22-293), actiune politica deosebita, pentru care nu au fost publicate informatii privind:
-faptele de tradare comise de fostul ofiter Bodnaras Emil pentru care a fost condamnat la moarte in anul 1936 (22 – 293 )
-lista celor arestati din ordinul regelui Mihai I in dupa amiaza zilei de 23 august si preluati de formatia condusa de Bodnaras Emil
-motivarea predarii autoritatilor sovietice, a fostului conducator al Statului Roman
-tratamentul la care a fost supus Ion Antonescu in inchisoarea Lubianca din Moscova timp de 20 de luni -continutul interogatoriilor la care a fost supus de autoritatile respective

b – Legalizarea oficiala a conspiratiei comuniste

-Cele patru documente emise sub conducerea comunistului Lucretiu Patrascanu au fost legalizate ca documente regale cu data de 23 august si publicate in Monitorul Oficial № 197 bis din 24 august 1944 – cu consecinte grave asupra existentei neamului romanesc – dupa cum urmeaza:

1 – Dupa arestarea conducerii statului nostru, in ziua de 23 august la orele 22, regele Mihai I a prezentat oficial la radio :

« PROCLAMATIA M.S. REGELUI CATRE TARA «

ROMANI ,
IN CEASUL CEL MAI GREU AL ISTORIEI NOASTRE , AM SOCOTIT IN DEPLINA INTELEGERE CU POPORUL MEU , CA NU ESTE DECAT O SINGURA CALE PENTRU SALVAREA TARII DE LA O CATASTROFA TOTALA :IESIREA NOASTRA DIN ALIANTA CU PUTERILE AXEI SI IMEDIATA INCETARE A RAZBOIULUI CU NATIUNILE UNITE .
UN NOU GUVERN DE UNIUNE NATIONALA A FOST INSARCINAT SA ADUCA LA INDEPLINIRE VOINTA HOTARATA A TARII DE A INCHEIA PACEA CU NATIUNILE UNITE. ROMANIA A ACCEPTAT ARMISTITIUL OFERIT DE UNIUNEA SOVIETICA , MAREA BRITANIE SI STATELE UNITE ALE AMERICII. PRIMITI PE SOLDATII ACESTOR ARMATE CU INCREDERE .NATIUNILE UNITE NE-AU GARANTAT INDEPENDENTA TARII SI NEAMESTECUL IN TREBURILE NOASTRE INTERNE . ELE AU RECUNOSCUT NEDREPTATEA DICTATULUI DE LA VIENA PRIN CARE TRANSILVANIA NE-A FOST RAPITA .

ROMANI ,
POPORUL NOSTRU INTELEGE SA FIE STAPAN SINGUR PE SOARTA SA . ORICINE S-AR IMPOTRIVI HOTARARII NOASTRE , LIBER LUATE SI CARE NU ATINGE DREPTURILE NIMANUI , ESTE UN DUSMAN AL NEAMULUI NOSTRU .ORDON ARMATEI SI CHEM POPORUL SA LUPTE PRIN ORICE MIJLOACE SI CU ORICE SACRIFICII IMPOTRIVA LUI . TOTI CETATENII SA SE STRANGA IN JURUL TRONULUI SI AL GUVERNULUI PENTRU SALVAREA PATRIEI .CEL CARE NU VA DA ASCULTARE GUVERNULUI SE OPUNE VOINTEI POPORULUI SI ESTE UN TRADATOR DE TARA .

ROMANI ,
DICTATURA A LUAT SFARSIT SI CU EA INCETEAZA TOATE ASUPRIRILE .NOUL GUVERN INSEAMNA INCEPUTUL UNEI ERE NOI , IN CARE DREPTURILE SI LIBERTATILE TUTUROR CETATENILOR TARII SUNT GARANTATE SI VOR FI RESPECTATE .
ALATURI DE ARMATELE ALIATE SI CU AJUTORUL LOR , MOBILIZAND TOATE FORTELE NATIUNII VOM TRECE HOTARELE IMPUSE PRIN ACTUL NEDREPT DE LA VIENA , PENTRU A ELIBERA PAMANTUL TRANSILVANIEI NOASTRE DE SUB OCUPATIA STRAINA.

ROMANI ,
DE CURAJUL CU CARE NE VOM APARA CU ARMELE IN MANA INDEPENDENTA IMPOTRIVA ORICARUI ATENTAT LA DREPTUL NOSTRU DE A NE HOTARA SINGURI SOARTA DEPINDE VIITORUL TARII NOASTRE .
CU DEPLINA INCREDERE IN VIITORUL NEAMULUI ROMANESC SA PASIM HOTARATI PE DRUMUL INFAPTUIRII ROMANIEI DE MAINE , A UNEI ROMANII LIBERE , PUTERNICE SI FERICITE .

MIHAI”

Prin acest document prezentat de Comandantul suprem al armatei a fost dezarmata oastea romana intrucat a comunicat oficial ca :
– Romania a acceptat armistitiul oferit de Uniunea Sovietica, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.
– Din acest moment inceteaza lupta si orice act de ostilitate impotriva armatei sovietice si starea de razboi cu Marea Britanie Si Statele Unite.

Regele Mihai I, dupa legalizarea documentului respectiv, nu a prezentat nici o informatie privind :
-vointa hotarata a tarii de a incheia pacea cu Natiunile Unite
-continutul armistitiului incheiat cu cele trei state mentionate
-motivarea pentru nepublicarea documentului respectiv in Monitorul Oficial

2 – In Monitorul Oficial № 197 bis a fost publicata si “ Declaratia guvernului “ pregatita de aceiasi formatie comunista dar confirmata de noul sef al guvernului roman, generalul Constantin Sanatescu, declaratie pentru care nu au fost prezentate documente nici pentru:
-acceptarea armistitiului cu Natiunile Unite ,
-semnatarii acestui armistitiu din partea noului guvern

3 – Prin Decretul regal № 1624, publicat in acelasi monitor oficial, a fost legalizat programul comunist de eliberare a tuturor infractorilor din penetenciare, pentru fapte savarsite dupa 1 ianuarie 1918, cu exceptia celor care au fost condamnati dupa 1 ianuarie 1934, pentru savarsirea unor infractiuni politice.

Pentru aceasta actiune comunista daunatoare stabilitatii nationale, nu au fost prezentate oficial informatii privind :
-numarul celor care erau condamnati si numarul celor care erau in curs de judecata , la data de 23 august 1944, pe inchisori
-efectivul puscariasilor si a celor in curs de judecata care au fost amnistiati prin legea respectiva, pe categoriile de vinovatii stabilite de instantele de judecata militare si de cele civile, pe inchisori.
-lista condamnatilor la pedeapsa cu moartea, cu vinovatia acestora, care au fost gratiati
-totalul condamnatilor dupa 1 ianuarie 1934, pentru delicte politice savarsite
-categoriile acestor vinovatii si puscariile unde au ramas in continuare.

4 – Regele Mihai I in ziua de 23 august , a oficializat prin Decretul lege № 442 , programul alcatuit de Lucretiu Patrascanu pentru desfiintarea lagarelor de internare si a domiciliilor obligatorii, actiune politica pentru care lipsesc informatiile oficiale si cu privire la :
-numarul internatilor in lagare , pe grupe de vinovatii si pe localitati
-numarul celor care au avut impus domiciliu obligatoriu , pe grupe de vinovatii

c – Continuarea activitatii ostile neamului romanesc

Dupa activitatea desfasurata de regele Mihai I in ultimile opt ore ale zilei de 23 august 1944, in perioada urmatoare au avut loc si alte evenimente cu consecinte grave pentru tara noastra, evenimente din care fac parte si urmatoarele :

1 – In calitate de Comandant suprem al armatei, Regele Mihai I nu a dispus masuri pentru prevenirea luarii ca prizonieri de razboi de catre sovietici a celor 186 000 de ostasi romani care au iesit din cazermate pentru refacere, cat si a celor care urmau sa ocupe posturile de lupta din cazermatele respective , ( 52-477 ) , neexistand informatii oficiale nici pentru :

-actiunile regale intreprinse pe langa Natiunile Unite pentru oprirea trecerii in URSS a celor 186 000 de militari romani luati prizonieri inainte si dupa inchiderea armistitiului

-masurile dispuse de regele Mihai I organelor centrale militare din subordinea sa pentru determinarea efectivelor militare aflate in prizonierat in URSS.

-actiunile intreprinse de Seful Statului Roman pentru reintoarcerea in tara a acestor prizonieri

-numarul prizonierilor din URSS care nu au revenit in tara

2 – In perioada 24 VIII- 12 IX 1944 , adica in cele 20 de zile cu care a fost prelungit termenul de incheiere a armistitiului la Moscova, Romania a fost jefuita de Armata Rosie, ca fiind tara invinsa, act de prada pentru care a fost pastrat secretul privind :
-volumul pierderilor cauzate prin jaful trupelor sovietice, extins mai ales aupra gospodariilor satesti, jafuri care au fost consemnate la nivelul primariilor si inaintate oficial organelor centrale
-efectivele de oameni impuscati , femei si fete violate, locuinte si alte cladiri distruse , etc.

3 – Pentru cele 49 de vagoane aur- etalon, adunate de regimul Antonescu (22-335) a fost introdus si mentinut secretul absolut cu privire la:
-destinatia data de noua conducere a Statului nostru averii nationale in cauza
-justificarea de catre conducerea BNR a scoaterii din evidenta si din gestiunea sa a celor 49 vagoane –aur
pozitia regelui Mihai I fata de aceasta crima economica provocata in dauna statului condus de dansul.

4 – Printr-o Hotarare a Consiliului de Ministri, emisa in ziua de 10 octombrie 1944 – dar nepublicata in Monitorul Oficial – a fost anulata o hotarare a Curtii de Casatie, prin care fostul rege Carol II, a fost obligat sa plateasca tarii noastre despagubiri (38 – X )

Pentru aceasta hotarare luata de noul guvern roman, cat si pentru alte daune provocate de fostul rege Carol II , au ramas cu caracter secret :
-nota de prezentare si continutul actului guvernamental – in cauza
-continutul si situatia juridica a celorlalte documentatii intocmite in timpul guvernarii – Antonescu , privind afacerile dubioase intreprinse de fostul rege Carol II in dauna tarii noastre
-actiunile dispuse de regele Mihai I pentru recuperarea daunelor economice provocate tarii de tatal sau

5 – Pe frontul din Apus pierderile armatei romane in morti, raniti si disparuti au ajuns la 169 822 militari (4-466), iar costurile materiale au reprezentat fabuloasa suma de 1,2 miliarde dolari –valuta 1938 – (61 – XXI ), jertfa romaneasca pentru care nu au fost prezentate informatii oficiale, cu privire la interventia regelui Mihai I la Natiunile Unite macar pentru :
-acordarea tarii noastre calitatea de participant la infrangerea trupelor germano-maghiare
-compensarea normala a pierderilor umane si materiale suferite de tara noastra in acest razboi.

6 – La 6 Iulie 1945, Prezidiul Sovietului Suprem al URSS a emis Decretul de decorare cu ordinul “ Victoria “ , a regelui Mihai I pentru :
-“actul curajos al cotiturii hotarate a politicii Romaniei spre ruptura cu Germania hitlerista si alinierea ei la Natiunile Unite, in clipa cand inca nu se precizase clar infrangerea Germaniei (62-542), actiune politica deosebita pentru care sunt pastrate si urmatoarele secrete :
-justificarea de catre regele Mihai I a arestarii maresalului Antonescu si a membrilor guvernului condus de dansul, la 23 august 1944 , cand inca nu se precizase clar infrangerea Germaniei , realitate recunoscuta oficial de conducerea sovietica .
-interventiile facute de regele Mihai I in calitatea sa de “erou al Uniunii Sovietice “, pentru oprirea jafului provocat de Armata Rosie asupra patrimoniului particular si asupra avutiei nationale , dupa 23 august 1944 .

7 – Rezultatele reale ale alegerilor parlamentare din 19 noiembrie 1946 , nu sunt cunoscute pana acum (4-467)

Din raportul lui Miodrag, inaintat si Casei Regale la 26 noiembrie 1946, rezulta ca victoria in alegeri a F.N.D , condus de comunisti, a fost rezultatul falsificarii voturilor (38-240), frauda politica pentru care nu au fost prezentate informatii privind :
-continutul Raportului intocmit de Miodrag
-pozitia oficiala a regelui Mihai I in calitate de sef al statului, fata de organizatorii falsificarii voturilor pentru alegerile parlamentare in cauza .

8 – Nici nu fusese inca semnat armistitiul, si sovieticii pusese mana pe echipamente, instalatii petrolifere si pe o mare parte a flotei comerciale, bunuri nationale evaluate la aproape 2 miliarde de dolari (27-669) sustrageri pentru care nu exista informatii oficiale privind :
-inventarul componentelor economiei noastre , care au fost sustrase de autoritatile sovietice dupa 23 august 1944, in special pentru cele trei grupari mentionate
-interventia regelui Mihai I in calitate de sef al Statului Roman, pentru reintrarea tarii in proprietatea partilor din economia nationala sustrasa de sovietici – evaluate la aproape 2 miliarde dolari – si consecintele interventiei respective

9 – Regele Mihai I , prin intermediul bolsevicei Ana Pauker, a primit sprijin si din partea tinerei Dolly Cristodulo (64 – 305 ), colaborare , despre care lipsesc si informatiile elementare :
-nationalitatea , religia si profesiunea persoanei de sex feminin in cauza
-activitatea oficiala desfasurata de persoana respectiva in cadrul Curtii regale
-activitatea desfasurata de Dolly Cristodulo dupa abdicarea regelui Mihai I la sfarsitul anului 1947 .

Gheorghe Gheorghiu – Dej

In perioada 24 august 1944 – 19 martie 1965 , Romania a fost condusa de comunistul Ghe.Gheorghiu – Dej , adica timp de 7504 zile , perioada pentru care sunt considerate secrete :

1 – Scriitorul Banu Radulescu a primit ordin de la conducerea comunista sa scrie cartea despre grevele de la Atelierele Grivita din 1933. Cercetand, scriitorul a gasit in arhive un angajament de turnator la Siguranta, a lui Gheorghiu – Dej (27-660, 661), ramanand necunoscute :

data si locul intocmirii documentului de informator, confirmat de cel in cauza

continutul acestui angajament de informator

informatiile prezentate de turnator organelor Sigurantei

2 – Pentru pastrarea teritoriului din Transilvania, conducerea comunista din Budapesta a ordonat trecerea tuturor organizatiilor hothyste la partidul comunistilor din Romania (27-671). Din aceasta operatiune militaro-politica nu au fost publicate oficial informatii nici pentru:

-identitatea capeteniilor comuniste de la Budapesta si de la Bucuresti care au indeplinit acest program ;
-lista capeteniilor hortyste care au devenit comunisti romani ;
-efectivul organizatiei maghiare in cauza transformat in comunisti
-lista nominala a noilor comunisti romani care in perioada 1940 au persecutat populatia romaneasca in Transilvania ocupata
-principalele actiuni politice si de altfel desfasurate de acesti “noi comunisti romani“ .

3 – Ana Pauker a avut insarcinarea conducerii sovietice sa formeze din prizonieri romani Divizia “Tudor Vladimirescu“ a Armatie Rosii, impreuna cu Vasile Luca si cu coloneii prizonieri Captaru si Cambrea (66-31)
Aceasta bolsevica, in luna august 1944, a venit in tara in calitate de comisar sef a Diviziei “Tudor Vladimirescu“ cu gradul de colonel (67- 85), actiune militar-politica careia i-a fost mentinut secretul si pentru:

-efectivul de militari din divizia respectiva
-lista nominala a ofiterilor din aceasta unitate militara romano-sovietica ;
-continutul juramantului depus de militari pentru URSS ;
-servicii aduse Romaniei de ofiterii Captaru si Cambrea ;
-temeiul legal folosit pentru recapatarea cetateniei romane a militarilor din divizia respectiva, inclusiv de catre Ana Pauker

4 – La Moscova exista un registru care a apartinut Anei Pauker cu 185 de nume de comunisti romani care s-au refugiat in URSS in timpul razboiului (67-30), formatie comunista pentru care nu au fost publicate nici informatii oficiale privind:

-nominalizarea comunistilor in cauza, originea sociala si etnica a acestora
-functiile detinute de acestia in aparatul politic sau de stat sovietic
-functiile acordate in Statul Roman celor 185 de comunisti

5 – In timpul razboiului civil din Spania, peste 500 de comunisti romani au luptat de partea republicanilor, printre care s-au numarat si : Petru Borila, Mihai Burca, Constantin Doncea, Mihail Florescu, Valter Roman, Gheorghe Stoica, etc (66 -26), ramanand necunoscute pana in prezent:

-lista nominala a celor peste 500 de comunisti romani care au luptat de partea republicanilor din Spania si pregatirea lor profesionala
-lista comunistilor care s-au reintors in Romania si functiile indeplinite dupa 23 august 1944
-rezultatele activitatii acestora confirmate de organismele centrale de partid si de stat

6 – La 2 martie 1945, comandantul Armatei 4 Romane, generalul Gheorghe Avramescu a fost chemat la Punctul de comanda a frontului si arestat. Ulterior , generalul Avramescu a fost executat de sovietici, fara ca guvernul roman sa fie informat asupra faptelor care au dus la o asemenea masura extrema.
Au mai fost arestate si condamnate executand detentia in URSS :
– familia generalului Avramescu
– translatorul – capitanul Sergiu Glavce
– medicul personal – slt. dr. Alex.Tetulescu (65-308 ).
Aceasta actiune politica desfasurata de sovietici a fost considerata ca fiind un secret de stat, neexistand informatii oficiale nici pentru:
-atitudinea si interventiile facute de conducerea statului nostru pentru preluarea de la sovietici a cazului respectiv
-faptele pentru care a fost condamnat si executat generalul in cauza
-componenta familiei Alexandru Avramescu care a fost arestata si condamnata in detentie in URSS si vinovatia acestora;
-vinovatiile capitanului Sergiu Glavce si a slt.dr. Alex Tutulescu pentru care au fost arestati si transportati in URSS ;
-localitatea din URSS unde au fost inchise persoanele respective si durata detentiei acestora
-condamnatii in URSS care s-au intors in tara, data intoarcerii acestora si pozitia statului nostru fata de dansii.

7 – Formatia comunista din guvern a impus la 18 decembrie 1944 arestarea tuturor ministrilor si subsecretarilor care au fost membrii ai guvernelor din perioada decembrie 1937- 23 august 1944 (68-106) ramanand necunoscute :
-lista nominala a inaltilor demnitari din cei opt ani de conducere a tarii care au fost arestati
-vinovatiile pentru care au fost judecati si condamnati – si lista nominala a acestora

8 – In ziua de 21 ianuarie 1945 a fost emisa Legea № 50, care viza urmarirea si pedepsirea criminalilor si profitorilor de razboi (27- 674), lege pentru care nu exista informatii oficiale privind :
-continutul notei prezentate de ministrul justitiei Lucretiu Patrascanu pentru aceasta lege ,
-lista criminalilor de razboi, cu faptele comise de acestia, arestati, judecati si condamnati ,
-lista profitorilor de razboi, arestati si condamnati, care au obtinut avantaje materiale, si volumul acestora

9 – In aceeasi zi a fost emisa si Legea № 51, pentru urmarirea si sanctionarea celor vinovati de dezastrul tarii (27 – 674 ), actiune politica careia i s-a impus regimul secret si pentru urmatoarele parti componente :

-continutul notei prezentata de ministrul Lucretiu Patreascanu
-faptele care au fost incluse in categoria penala privind dezastrul tarii
-lista nominala a condamnatilor in baza acestei legi ca vinovati pentru producerea dezastrului tarii.

10 – In primavara anului 1945 guvernul Groza a dispus preluarea fara plata a suprafetei de 1.468.000 ha pamant de la marii proprietari. Din aceasta suprafata, 1.109.000 ha a fost data la 900.000 familii taranesti , diferenta de 359.000 ha a fost trecuta in rezerva statului (69-26). Pentru aceasta operatiune politica, nu au fost prezentate informatii oficiale nici pentru :
-suprafetele de pamant expropiate, pe judete si pe proprietari
-suprafetele de pamant improprietarite, pe judete si efectivele de improprietariti ,
-suprafetele de pamant ramase in administrarea statului, pe judete

11 – La 17 mai 1945, ministrul de razboi, generalul C.Vasiliu –Rascanu, a ordonat in scris Marelui Stat Major , sa se predea Comisiei Aliate de Control :
– toate documentele pe care le are Marele Stat Major asupra sa, primite de la Cabinetul militar al maresalului Ion Antonescu
– toate jurnalele de operatii ale Marilor Unitati, aflate la M.St.M – serviciul istoric ,
– jurnalul de operatii privind perioada 22 VI 1941 – 23 VIII 1944 ,

Si aceasta operatiune de preluare de catre sovietici a documentelor militare unicate si de baza a Statului nostru a ramas necunoscuta de catre romani, neexistand informatii oficiale nici pentru :
-lista nominala a documentelor militare predate sovieticilor de catre ministrul de razboi
-masurile dispuse de ministrul C.Vasiliu – Rascanu, pentru refacerea fondului documentar militar, cu documentele pe care le-a predat sovieticilor ,
-interventiile oficiale ale conducerii statului nostru pentru readucerea in tara a documentelor militare in cauza.

12 – La inceputul lunii februarie 1945 a fost dispusa de conducerea statului nostru masura intocmirii “Recensamantului general al populatiei din Romania “ (71 ), actiune de fond pentru care nu au fost publicate nici informatii privind :
-efectivele de personal care au fost incadrate pentru acest recensamant si volumul retributiei acestora
-volumul cheltuielilor suportat de stat pentru desfasurarea, prelucrarea si finalizarea operatiunilor impuse de recensamantul in cauza .
-continutul recensamantului populatiei din Romania, pe localitati, sex, religie si nationalitate

13 – La inceputul lunii iunie 1946, prin Legea № 411, a fost desfasurata operatiunea de efectuare a recensamantului strainilor din mediul urban si rural din Romania. Necesitatea efectuarii recensamantului a fost sustinuta de ministrul de interne Teohari Georgescu, ca fiind impusa de realitatea ca incepand din anul 1939 evidenta si controlul strainilor in tara noastra a fost aproape inexistenta. Acelasi ministru a precizat si necesitatea statului roman de a reviziu numarul foarte mare al strainilor aflati pe teritoriul tarii (71).

Despre realitatea situatiei strainilor aflati in tara noastra la mijlocul anului 1946 nu au fost prezentate informatii oficiale nici pentru:

-numarul strainilor aflati in Romania la mijlocul anului 1946 in mediul urban si in cel rural, pe localitati.
-nationalitatea si etnia strainilor in cauza ;
-legalitatea sederii acestora in tara noastra ;
-organele statului nostru care au aprobat strainilor sa vina si sa ramana in Romania
-masurile dispuse sau propuse de ministrul de interne pentru introducerea legalitatii la cerintele strainilor de a se instala in tara noastra

14 – In anul de invatamant 1945 /46, 25 tineri evrei au devenit studenti in anul V la Facultatea de Medicina din Bucuresti, fara sa prezinte dovada ca absolvisera anii I-IV. Din studentii respectivi a facut parte si Nicolae Cajal, care apoi a indeplinit functia de vicepresedinte al Academiei Romane ( 67-32 , 33 , 34 ) nefiind cunoscute elemente de baza ale acestei initiative de grup:

-forma de invatamant superior unde studentii respectivi au urmat si au promovat anii I-IV medicina
-activitatea desfasurata de acestia dupa terminarea studiilor la facultatea de medicina
-perioada in care dr. Nicolae Cajal a fost membru si apoi vicepresedinte al Academiei Romane
-contributia academicianului Nicolae Cajal la dezvoltarea stiintei medicale in Romania

15 – Un rol important pentru instalarea regimului comunist in Romania in perioada 1945-1948 revine francmasoneriei, reactivata, dupa cel de al doilea razboi mondial. Dintre francmasonii cooperanti, parveniti la functii, au facut parte si:
– Horia Hulubei
– Mihail Sadoveanu
– Mihai Ralea
– Victor Eftimiu (64 -315 )
Pentru activitatea francmasonica desfasurata in cadrul intelectualilor romani, nu exista informatii nici pentru :
-identitatea organizatiilor respective si forurile externe de conducere a acestora
-conducatorii formatiilor francmasonice interne si efectivele de intelectuali inscrise in ele
-continutul statutelor de organizare si de functionare
-temeiul legal pentru functionarea francmasoneriei in Romania ,
-realizarile concrete in perioada comunista ale celor patru francmasoni nominalizati pentru pastrarea si dezvoltarea traditiei si credintei crestin-ortodoxa a neamului romanesc.

16 – La mijlocul anului 1944 maresalul Antonescu a transferat in Elvetia :
– 20 milioane de franci elvetieni
– 20 tone de aur fin pentru ‘ Fondul de Rezistenta Nationala ‘
Cu fondurile respective urma sa fie finantata activitatea de rezistenta a peste 2000 de persoane din elita tarii care trebuia sa apere in strainatate interesele Romaniei (65- 386 ). Intrucat nu au fost prezentate oficial informatii privind modul de utilizare a fondurilor respective, sunt necesare urmatoarele explicatii privind :
-componenta formatiei de rezistenta care urma sa plece din tara si pregatirea lor profesionala ,
-masurile dispuse de Banca Nationala a Romaniei pentru administrarea legala in Elvetia a fondurilor in cauza
-masurile dispuse de Conducerea Statului Roman, dupa 23 august 1944 pentru normalizarea administrarii fondurilor aflate in Elvetia , si rezultatele obtinute

17 – La 23 mai 1945, seful guvernului roman , Petru Groza, a declarat unui ziarist englez, ca in perioada sa de doua luni de conducere a statului, au fost arestati 90.000 de romani (66- 54) neexistand informatii nici pentru:
-realitatea efectivului de arestati din perioada martie- mai 1945 ,
-categoriile profesionale ale celor arestati in perioada respectiva
-vinovatiile pentru care au fost lipsiti de libertate persoanele arestate

18 – Comunistii din Romania au propus lui Stalin mutarea granitelor URSS pe crestele Carpatilor, din Obcina Bucovinei pana la Orsova , propunere care a fost respinsa de catre dictatorul de la Moscova (15-255). Pentru aceasta actiune politica dusmanoasa neamului nostru, nu exista oficial nici informatiile privind :
-identitatea comunistilor care au oferit sovieticilor majoritatea teritoriului romanesc ,
-modul de organizare preconizat pentru teritoriul romanesc cedat ,
-soarta populatiei romanesti din teritoriile respective .

19 – Pentru clarificarea situatiei militarilor disparuti pe frontul din est, cat si pentru cei luati prizonieri de sovietici dupa 23 august 1944, nu au fost prezentate oficial informatii. Pentru aceasta problema nationala au aparut repere in lucrarile unor istorici care se refera la un efectiv 469.000 militari, adica :
– 283.000 militari disparuti in perioada 26.VI.1944 – 23.VII .1944 (49-171 )
– 186.000 militari disparuti dupa 23 august 1944 ( 52-477 )

In vederea cunoasterii in tara noastra a soartei militarilor romani care au cazut prizonieri in razboiul din Est, sunt necesare urmatoarele informatii oficiale minime :
-efectivul militar care a fost capturat de armata sovietica ;
-efectivul de prizonieri romani care au format , diviziile ‘ Tudor Vladimirescu ‘ si ‘ Horia , Closca si Crisan ‘
-efectivul de prizonieri romani care a fost eliberat de sovietici
-efectivul care a decedat in timpul prizonieratului
-efectivul militarilor disparuti in timpul razboiului care nu a fost identificat printre prizonieri.

20 – Prin Decretul prezidential № 1454 / 12.VIII .1948 au fost numiti membrii Academiei RPR, fara nominalizare a 100 de academicieni. Intrucat lista academicienilor eliminati a ramas nepublicata (72-509 ), sunt necesare si urmatoarele informatii oficiale:

-lista cu cei 100 academicieni indepartati, si motivul inlaturarii acestora
-contributia academicienilor in cauza, prin operele lor, la intarirea autoritatii institutiei respective ,
-motivarea oficiala de catre noua conducere, a inlaturarii academicienilor respectivi;

21 – Din cei 100 academicieni exclusi, 23 au fost intemnitati – iar din acestia, 13 au decedat in puscarii, sau imediat dupa eliberare (72-514-519 ). Pentru aceasta actiune politica intreprinsa de conducerea comunista, nu au fost prezentate oficial nici informatiile privind:

-faptele savarsite de cei 23 academicieni pentru care au fost arestati, si durata intemnitarii
-cauzele deceselor celor 13 academicieni
-conditiile materiale in care au trait membrii familiilor academicienilor arestati

22 – In cadrul Academiei R.P.R au fost facute noi alegeri in zilele 1-2 noiembrie 1948, cu care ocazie au devenit academicieni si :
– Mihail Roller, titular activ la sectia de istorie, filozofie si economico – judiciara ‘
– Simion Oieriu, membru corespondent la sectia de stiinte geologice, geografice si biologice, (72-512) – ramanand necunoscute:

-pregatirea profesionala si formele de invatamant superior absolvite ,
-realizarile anterioare obtinute de noii academicieni si recunoscute oficial inainte de noiembrie 1948 .

23 – Din anul 1948, director al Securitatii regionale Cluj a fost Patriciu Mihai, evreu, la ordinul caruia s-au desfasurat actiuni de reprimare a populatiei romanesti din Valea Somesului ( 67 – 76 – 79 ).
Despre aceasta personalitate comunista a fost pastrat secretul si asupra urmatoarelor actiuni ale acestuia:

-care i-a fost numele si prenumele inaintea participarii sale ca membru al formatiei comuniste romane deplasata in Spania pentru sustinerea regimului comunist ( republican ) in anul 1936 (66-26)
-activitatea desfasurata in Romania in perioada 1944-1947
-pregatirea sa militara pentru gradul de colonel cu care a inceput cariera de comandant al securitatii – la Cluj -componenta etnica a cadrelor de conducere din Securitatea regionala Cluj ;
-motivarea inscenarii unei organizatii subversive a locuitorilor romani din zona, denumita ‘ Garda Alba ‘
-numarul locuitorilor din zona arestati, judecati si condamnati si natura vinovatiilor acestora ,
-durata cat a condus Securitatea Regionala Cluj si activitatea desfasurata dupa pensionare ;
-situatia materiala a familiei sale ;
-identitatea copiilor, pregatirea lor profesionala si starea economica a acestora.

24 – In intervalul 13 mai – 29 august 1948, Ministerul de interne a organizat si a desfasurat patru actiuni de arestari ( 72 – 836 – 839 ), adica actiunile din :
– 13 mai, privind arestarea legionarilor
– 20 mai, cand sunt arestati 3000 ofiteri ai armatei romane, si apoi 2000 taranisti si liberali
– 19 august, cu arestarea a aproximativ 1000 ofiteri ai S.S.I ,
– 29 august, cand sunt arestati peste 1000 de ofiteri din Siguranta Statului .
Despre actiunile de arestare mentionate nu exista informatii oficiale nici pentru :

-efectivul de legionari care se aflau in stare de detentie, la data de 13 mai 1948, si efectivul celor arestati dupa aceasta zi, si delictele savarsite .
-vinovatiile celor 3000 de ofiteri si a celor 2000 de politicieni arestati in ziua de 20 mai, pe localitati
faptele penale pentru care au fost arestati in noaptea de 19 august cei aproximativ 1000 ofiteri ai S.S.I –ului, pe localitati
-motivarea arestarii celor 1000 de ofiteri din Siguranta Statului, in ziua de 29 august 1948, pe localitati .

25 – In perioada 1948 – 1956, numerosi etnici maghiari au fost adusi la Bucuresti si plasati in functii administrative cheie, mai ales in aparatul represiv (27 – 672). In cazul acestei actiuni daunatoare interesului national, opinia publica a fost lipsita si de informatiile oficiale privind :

-identitatea conducatorului comunist care a dispus venirea maghiarilor in aparatul de administrare a Capitalei
– identitatea imputernicitului si a formatiei sale care a fost delegata sa asigure venirea maghiarilor in capitala .
-efectivul de maghiari si a familiilor acestora care au primit domiciliul in Bucuresti in perioada mentionata si numarul imobilelor puse la dispozitia acestora
-organismele de stat si de partid unde au fost repartizati maghiarii in cauza
-rezultatele principale obtinute de etnicii maghiari respectivi, de ordin politic, economic si represiv .

26 – Prin tratatul de Pace de la Paris semnat la 10 februarie 1947, frontiera de la Dunare cu URSS, a fost stabilita pe bratul Chilia pana la varsarea ei in Marea Neagra – apoi in larg, la nord de Insula Serpilor, – teritorii care au ramas in componenta tarii noastre. Ulterior, acest Tratat de Pace a fost incalcat de conducerea comunista a tarii noastre prin:
– predarea Insulei Serpilor, catre URSS printr-un protocol incheiat la Moscova la 4 februarie 1948, si a procesului verbal de predare, incheiat la 28 mai 1948
– procesul verbal incheiat la 26 noiembrie 1949, prin care s-a stabilit frontiera romano- sovietica pe Canalul Musura aflat la vest de bratul Chilia, in partea pana la varsarea in mare (63 – 340)

In cazul acestor doua actiuni politice de tradare nationala ordonate de conducerea comunista dupa incheierea Tratatului de Pace de la Paris, nu au fost prezentate explicatii nici pentru :

-legalitatea proceselor verbale de predare catre URSS , a unor parti din teritoriul Romaniei, care a fost recunoscut prin Tratatul de Pace de la Paris.
-marimea suprafetelor din teritoriul romanesc, predate tarii vecine
-motivarea data de catre Gheorghiu Dej si Petru Groza, conducatorii statului nostru, pentru cedarea acestor teritorii Uniunii Sovietice.
-contributia ministrului de externe Ana Pauker si a secretarului sau general Eduard Mezincescu la predarea celor doua teritorii, catre URSS
-continutul proceselor verbale respective.

27 – Lupta impotriva armatei de ocupatie sovietica a inceput din luna martie 1944, prin :
– batalionul fix “ Bucovina “
– punctul fix “ Vulturii “ pe muntele Dumitrita – Falcau ;
– scolile pentru lupta de gherila de la Fundu Moldovei si Sadova
– unitatile mobile, conduse de Vladimir Macoveiciuc, Constantin Cenusa si altii, (73 – 215 ) neexistand informatii oficiale nici pentru:
-identitatea comandantilor unitatilor militare “ Bucovina “ si “ Vulturii “ , efectivele de ostasi si actiunile intreprinse de aceste formatii de lupta .
-identitatea comandantilor celor doua scoli pentru lupta de guerila, si efectivele de cursanti
-numarul unitatilor mobile de lupta, comandantii acestora si principalele actiuni militare executate.

28 – Dupa 23 august 1944 , au aparut forme organizate de lupta armata impotriva sovietizariii Romaniei. Din aceste forme organizate au fost aduse la cunostinta romanilor un numar de sapte, cu 95 organizatii, din care:
– Bucovina 13 organizatii
– Moldova 14 organizatii
– Dobrogea 7 organizatii
– Oltenia 10 organizatii
– Banat 8 organizatii
– Transilvania 43 organizatii

Aceasta lupta inegala, generalizata la nivelul intregii tari, s-a intins in timp, din 1944 in Bucovina, pana in anul 1962, anul cand a fost ucis in ultimile lupte din Muntii Banatului, taranul Ion Banda ( 72-213-278 )
Intrucat, pana in prezent, oficial nu au fost aduse la cunostinta romanilor aceasta rezistenta populara, fata de nedreptatile savarsite de regimul comunist, sunt necesare, publicarea oficiala macar a urmatoarelor componente :
-numarul total al organizatiilor de rezistenta care au actionat in perioada 1944 -1962 pe provincii si identitatea conducatorilor acestora,
-efectivele de luptatori ale organizatiilor respective ,
-numarul luptatorilor arestati si a celor executati, pe puscarii

29 – Dupa alte surse de informatii, din cele 35 puncte de rezistenta anticomunista din 1957, 27 erau conduse de legionari, iar in anul 1957 – din 17 organizatii , 11 erau conduse de asemeni, de legionari ( 15-236)
Si la informatiile de mai sus lipsesc urmatoarele precizari :
– efectivele de legionari care au actionat in randul formatiilor de lupta anticomunista ,
– identitatea legionarilor care au condus formatiile de lupta respective ;
– efectivele de legionari care au fost arestate si condamnate
– lista faptelor savarsite in dauna poporului roman de legionarii arestati
– lista legionarilor care au decedat in puscarii
– lista legionarilor care au fost eliberati din inchisori

30 – Pana la 23 august 1944 au actionat in Romania 1000 de comunisti si 3000 de masoni, primii in slujba Moscovei, secunzii in slujba Parisului si Londrei ( 15 -247 ), formatii clandestine pentru care nu au fost publicate oficial nici informatiile privind:

-lista nominala a comunistilor care au actionat in clandestinitate, etnia si functiile ocupate de acestia dupa 23 august in tara noastra
-lista nominala a celor 3000 de masoni, etnia si functia acestora in timpul razboiului si dupa 23 august 1944

31 – Nu este cunoscut efectivul romanilor de etnie germana, care, la inceputul anului 1945 au fost dusi din Romania la munca de reconstructie intre Don si Urali, numarul acestora fiind cuprins intre 70.000 si 85.000 de persoane (73-434 ), ramanand necunoscute

-motivarea conducerii statului nostru pentru trimiterea la munca fortata in URSS a germanilor respectivi, desi in armistitiul din 12 septembrie 1944 nu era cuprinsa o asemenea obligatie
-numarul real al germanilor care a fost oferit Uniunii Sovietice, pe sexe ,
-numarul real al germanilor care s-au intors in tara in anii 1948/ 49, adica dupa patru ani de munca depusa in URSS.

32 – Pentru suprafetele de padure particulara care au fost luate de la proprietari de catre statul comunist dupa anul 1946, nu au fost emise documente de expropriere, secretul fiind pastrat si pentru :
-suprafetele de padure confiscata de stat pe judete, si pe feluri de proprietate
-numarul de proprietari pe feluri de pagubiti si pe judete
-felul documentelor in baza carora organele silvice au preluat terenurile forestiere respective in administrare.
-institutiile statului la care se afla documentele respective

33 – Lagarele de munca fortata au fost infiintate de Ministerul de interne in anul 1949, actiune politico – politista pentru care nu exista informatii oficiale nici pentru

-motivarea desfasurarii actiunii respective de catre conducatorul comunist si seful guvernului roman
-localitatile unde au functionat aceste lagare ,
-efectivele celor lipsiti de libertate, din care tarani acuzati de :
– sabotaj economic
– absenta la munca
– opunere la colectivizarea agriculturii :
-efectivul de militari repartizat pentru paza lagarelor respective
-principalele lucrari executate in cadrul acestor lagare de munca ,
-durata de functionare a lagarelor in cauza ,
-efectivele decedatilor din lagarele de munca ,

34 – La 20 mai 1949 , Biroul politic al P.M.R. a aprobat proiectul construirii canalului Dunare – Marea Neagra, investitie la care URSS a participat cu ajutor financiar (73 – 384 ). Pentru acest obiectiv insemnat de investitii nu au fost publicate oficial informatii privind :

– volumul fondurilor romanesti folosite pentru acest obiectiv
– volumul si felul fondurilor primite de la URSS in scopul executarii canalului respectiv
– efectivele de militari, salariati, voluntari, de arestati care au fost folosite la aceasta lucrare ,
– motivarea sistarii si apoi a renuntarii la obiectivul in cauza;

35 – In C.A.P.-uri, in anii 1956-1958, organele de specialitate din Ministerul Agriculturii au valorificat peste 800.000 de cabaline prin uciderea si macinarea acestora si administrarea ca proteina nobila in hrana porcinelor si pasarilor din crescatorii ( 73-106 ), neexistand informatii oficiale nici pentru:

-motivarea prezentata de ministrul agriculturii pentru distrugerea inventarului viu in cauza ,
-motivarea aprobarii transmisa de presedintele Consiliului de ministrii privind uciderea cabalinelor existente in patrimoniul G.A.C.
-efectivele de cabaline omorate pe judete

36 – In ziua de 25 iunie 1958, ultimii 35.000 de militari sovietici au plecat din Romania (66-114) fiind supuse secretului de stat si urmatoarele informatii:

-efectivul mediu al militarilor sovietici care au ramas in tara noastra pana la incheierea Tratatului de Pace de la Paris la 10 februarie 1947
-efectivul mediu al militarilor sovietici care au ramas in Romania pana la 25 iunie 1958
-costurile suportate de statul nostru pentru intretinerea armatei sovietice in perioada 23 august 1944 – 25 iunie 1958
-temeiul legal si continutul acestuia referitor la intretinerea unei parti din armata sovietica de catre tara noastra dupa terminarea razboiului

37 – In primavara anului 1962 a fost terminata actiunea politica de colectivizare a agriculturii si a satelor romanesti (69-116). Despre modul de infaptuire de catre regimul comunist a programului sau de proletarizare a taranilor nu exista informatii oficiale nici pentru

-numarul de gospodarii taranesti care au fost inscrise in formatii colective, cu membrii de familie, cu suprafete de teren, pe judete
-numarul gospodariilor din judetele respective care nu s-au inscris la C.A.P.-uri cu suprafata lor de teren.

38 – Conducatorul statului nostru, Gheorghiu- Dej, l-a convocat in ziua de 21 octombrie 1964 pe ambasadorul U.R.S.S. si i-a cerut retragerea consilierilor din tara noastra. Consilierii in cauza, au parasit Romania la sfarsitul anului 1964 (66-121 ), ramanand cu caracter secret si urmatoarele parti componente:

-numarul mediu anual inregistrat pentru consilierii sovietici si a membrilor lor de familie care au venit in perioada 1944- 1964 ,
-institutiile statului nostru pe langa care si-au desfasurat activitatea
-numarul locuintelor care au fost puse la dispozitia consilierilor in cauza
-costurile suportate de tara noastra pentru intretinerea acestor specialisti sovietici
-rezultatele deosebite, concrete, obtinute de tara noastra, ca urmare a activitatii depuse de consilierii respectivi

39 – Primul anuar statistic al Romaniei dupa al doilea razboi mondial a fost publicat abia in anul 1957, cu o componenta incompleta de informatii, realitate care a fost provocata si prin:

-neincluderea recensamantului populatiei efectuat la inceputul anului 1945;
-neincluderea in acest anuar statistic a numarului de intreprinderi industriale de stat si a celor cooperatiste , care au existat in tara noastra in timpul razboiului si nici a celor care au existat in perioada 1945-1947 ,
-anularea obligatiei de publicare oficiala a informatiilor privind comertul exterior exercitat in perioada 1941-1944 si in perioada 1945-1956 cu nominalizarea :
– produselor exportate, volumul acestora si tarile cumparatoare ,
– cat si a produselor aduse din exterior ,volumul acestora si tarile furnizoare
-pastrarea secretului asupra activitatii si a realizarilor obtinute de catre institutiile: politie, securitate si justitie

40 – In regimul comunist instaurat in Romania, puterea suprema a fost detinuta de fapt de formatia politica care a facut parte din Nomenclatura. Membrii comitetului central, functionarii superiori de partid, care au ocupat principalele functii, constituind marea Nomenclatura (15-263 ), neexistand pana in prezent cunoscute informatii nici pentru:

-identitatea comunistilor care au facut parte din Nomenclatura respectiva in perioada 23 august 1944 – 19 martie 1965
-functiile detinute de acestia in aparatul politic si in statul comunist
-volumul drepturilor banesti de care a beneficiat formatia nomenclaturista in perioada respectiva
-rezultatele deosebite obtinute de activistii respectivi , in directia: refacerii gospodariilor taranesti, a intaririi invatamantului, administrarea corecta a bogatiilor nationale si pentru intoarcerea prizonierilor romani din URSS.
-componenta etnica a formatiilor din Nomenclatura, pe institutii politice si administrative

41 – Membrii Securitatii au fost selectionati in perioada 1948 – 1964 din pleava societatii romanesti, adica din
criminali, talhari, hoti, bolnavi psihic, si vagabonzi, coordonati de agenti sovietici ( 16 – 265 ).
In cazul organizarii si functionarii Securitatii in perioada respectiva nu exista informatii oficiale nici pentru :
-efectivele cadrelor de conducere si a celor de executie ale Securitatii, pe ani ,
-efectivele de securisti cu antecedente criminale, talharii, hotii, bolnavi psihic si vagabonzi, pe ani ,
-motivarea oficiala a preluarii indivizilor respectivi, in institutia represiva nou creata ,
-efectivul agentilor sovietici care au coordonat formatiile securitatii romane, obiectivele programate si cele realizate de acesti agenti
-volumul fondurilor banesti si materiale utilizate de securitate in perioada 1948 – 1964

42 – In perioada 1953-1973 au plecat din Romania, in special in Israel, peste 400.000 de evrei ( 15-352 ).
In Monitorul Oficial I , № 114/ 13 februarie 2008, a fost publicata Hotararea de Guvern № 130 prin care au fost declasificate si 46 Hotarari ale Consiliului de Ministri din anii 1961 – 1965 cu urmatoarele componente , fara identitatea persoanelor respective :
– renuntarea la cetatenia romana unui numar de 14779 solicitatori , cuprinsi in 34 H.C.M.-uri
– retragerea cetateniei romane cu doua H.C.M.-uri pentru 56 de cazuri
– acordarea cetateniei cu sapte H.C.M.-uri , la un numar de 1076 indivizi care au stat in tara noastra fara cetatenie romana ,
– acordarea cetateniei romane pentru 345 solicitanti , cuprinsi in trei H.C.M.-uri .
Pentru cunoasterea realitatii demografice din tara noastra sunt necesare macar urmatoarele informatii oficiale :
-efectivele evreilor care au renuntat la cetatenia romana in perioada comunista 1944-1964 si in perioada 1965-1989 , pe localitati ,
-nominalizarea celor care au stat in Romania fara cetatenie , si functiile care au fost indeplinite de acestia , pe localitati
-nominalizarea celor carora li s-a retras cetatenia romana , si faptele comise de dansii ,
-motivarea parasirii tarii de catre evrei , dupa consolidarea regimului de exploatare comunista in Romania ,

43 – La inceputul anului 1960 , conducerea comunista a impus tarii noastre modificari de fond in structura administrativa. In urma acestor modificari, au fost desfiintate unele judete, iar altora li s-a schimbat denumirea istorica care au fost recunoscute si dupa primul razboi mondial, cum au fost cazurile din:
– Moldova, unde la cele 16 judete au fost facute 9 modificari in denumirea acestora, modificari prin care au fost inlaturate si istoricele nume : Baia, Campulung, Covurlui, Falciu, Putna, Tutova, etc.;
– Muntenia – in cadrul celor 11 judete, au fost efectuate 3 inlocuiri de nume, din care: denumirea de Muscel si cea de Vlasca,;
– Oltenia, a fost operata cu o singura inlocuire de nume: – judetul Romanati ;
– Transilvania, la cele 23 de judete au fost efectuate 10 inlocuiri de nume printre care: Ciuc, Fagaras, Tarnava-Mica, Tarnava-Mare, Trei Scaune, etc. ;
In cazul inlaturarii denumirilor istorice, in cauza, nu exista explicatii oficiale, nici pentru:
-inlaturarea denumirii judetelor respective
-atitudinea conducerii Academiei R.P.R.,si a sectiei sale de istorie,fata de eliminarea denumirii judetelor in cauza.