Să nu ne mai întrebăm

Ne întrebăm mereu cum se poate una ca asta. Cum a fost posibilă o asemenea grozăvie, o asemenea barbarie într-un secol presupus a fi unul civilizat. Cum de au fost posibile asemenea crime în masă.

Cum de au fost masacrați milioane de oameni în lagăre de exterminare doar pentru că aveau religia, naționalitatea sau o ideologie care au fost considerate greșite. Cum de o națiune care se consideră civilizată și care avea pretenția că trebuie să fie un model al umanității a ajuns să ucidă milioane de oameni?

Poate nu putem înțelege lucruri care s-au petrecut acum 70 de ani. Dar nu putem înțelege nici lucruri care s-au petrecut acum 30 de ani. Cum de vecini buni au ajuns să se masacreze, să se omoare unii pe alții doar pentru că unul era sârb și altul croat? Cum de ani de zile au putut să trăiască în pace și, dintr-o dată, nu s-a mai putut, dintr-o dată au simțit nevoia să se împuște unii pe alții?

Sunt întrebări pe care ar trebui să nu ni le mai punem. Pentru că știm răspunsul. Îl vedem și astăzi în jurul nostru. V-ați întrebat de ce e atâta violență în spațiul public? De ce, dintr-o dată unii simt nevoia să-i la la șuturi pe cei care au alte opinii, care votează altfel, care au alte idei?

Ne credem civilizați, europeni, educați, dar, în străfundurile noastre suntem doar niște animale de pradă, care abia așteaptă să se repeadă asupra celorlalți. E suficientă o scurtă expunere la un bombardament informațional și toată bruma noastră de civilizație se topește.

E suficient să ni se repete câteva sloganuri, câteva idei și suntem în stare să punem mâna pe pari și pe topoare și să-i exterminăm pe cei despre care ni se spune că ne sunt dușmani. Nu credeți? Uitați-va pe rețelele sociale și pe străzi. Aveți impresia că dețineți adevărul suprem, că numai ideile voastre sunt corecte și pentru că ceilalalți gândesc altfel, trebuie să fie exterminați!

Pentru că sunt proști, nespălați, bețivi, știrbi și numai și numai din cauza lor nu puteți reuși în viață. Voi sunteți perfecți, parfumați, inteligenți și civilizați dar din cauza ălora nu aveți parte de succesul pe care-l meritați. Voi nu aveți nici o vină, tot timpul de vină sunt alții. Care trebuie exterminați.

Vedeți ce simplu e?