Știu refrenul: nu avem autostrăzi de aia sunt accidente că noi vrem să ajungem repede-repede la destinație și călcăm accelerația și, ce să vezi? Se produc accidente. Cam 2500-3000 de oameni mor anual în România din cauza accidentelor rutiere și majoritatea celor care au o părere pe acest subiect cred că de vină sunt lipsa autostrăzilor și starea drumurilor. Sincer, am fost la o mulțime de accidente de circulație ca reporter și nu-mi amintesc de un singur caz în care tragedia să se fi produs din cauză că șoseaua era proastă.

Oameni care au traversat aiurea, șoferi care nu au dat prioritate, șoferi care au intrat în depășiri periculoase sau care au călcat-o până la fund și au intrat în curbe cu viteze de avion de vânătoare, da, am văzut. În esență cam astea-s cauzele tragediilor de pe șoselele noastre. Factorul uman care, ca și în alte domenii, are impresia că le știe pe toate, că poate, și că nu s-a născut încă nimeni care să-i dea sfaturi.

Dar va place cum se merge “afară”, nu-i așa?! Indiferent că “afară” e Anglia, Italia, Ungaria sau Serbia. Dar au autostrăzi, vor spune unii. Au, dar cine face accidentele de pe autostrăzile din Ungaria? Evident, românii. Cine provoacă accidente în lanț pe Autostrada Soarelui? Că, na, e autostradă, n-ar trebui să se petreacă accidente, după teoria care bântuie pe rețelele sociale.

Dar ați mers pe autostradă? Ați văzut ce rachete circulă pe acolo? Care mai de care mai Schumacher te claxonează să accelerezi că el nu poate merge cu 90-100 la oră, el vrea 130 și peste. Ce contează că sunt restricții și ar trebui să mergi cu 80 în unele zone? Bagă blană, săracule, că vin din urmă cu cazanul luat din Germania de la o bunicuță care mergea cu el numai la biserică! Vom avea o țară că afară atunci când șoferii de la noi vor adapta viteza la condițiile de trafic, vor învăța să circule preventiv, să anticipeze mișcările colegilor și nu vor mai face atâta scandal că-i pândesc polițiștii din boscheți. Dar nu se gândesc că dacă ar circula legal, i-ar pândi degeaba…