Ești furios pe politicienii care iau șpagă, pe medicii care condiționează actul medical de plicul strecurat în buzunar, pe polițiștii care te iartă de amendă contra unei atenții? Nu-ți plac toate astea și faci mare caz de nivelul corupției din țară? Ba ai mai și votat în spiritul acesta?!

Foarte bine, dar de ce te duci cu ciocolata la asistentă medicală ca să-ți dea o scutire, de ce mergi cu pachetul de cafea la funcționarul de la ghișeu, de ce încerci să strecori o bancnotă în formularele pe care le întinzi ca să te rezolve mai repede?

Crezi că șpaga este doar la case mari? Te înșeli! Te-a prins poliția cu radarul cu 100 la ora în oraș și tu, în loc să te faci mic și să-ți promiți că nu mai calci accelerația în halul asta, ce faci? Suni un prieten și-l rogi să pună o vorba bună, să-ți dea permisul mai repede înapoi, să mai scadă din valoarea amenzii.

Păi, dacă tu faci asta, de ce nu ar face și politicienul sau omul de afaceri la fel? A, la ține este voie, că te arde buza, eșți în nevoie, ai o treaba urgență?! În cazul asta nu ești mai breaz decât ăla arestat în flagrant.

Îți place că “afară” te duci la ghișeu fără vreo “atenție” și ai vrea să se întâmple și la noi la fel. Atunci, de ce îl înveți cu nărav pe funcționar? Mai mult, de ce le dai prilejul polițiștilor să te oprească pentru depășirea vitezei, pentru că ai depășit pe linia continuă sau pentru că ai vrut să fii șmecher și ai băut 2-3 beri înainte să te urci la volan?!

Nu-ti place să ți se ceară șpagă? Nu mai da mită, stai la rând că toată lumea, fii civilizat și, în primul rând, nu mai călca pe bec!