Vrei o țară ca afară? Citește tot articolul, nu numai titlul!

Toți ne plângem de calitatea educației, că nu mai e învățământul cum era odată, că nu mai studiază lumea, că, în principiu, țara geme de proști. Dar, de obicei, proștii sunt alții, nu noi. Noi suntem deștepți, bubuim de inteligență și mintoși din cale-afară. De aia când vedem câte un titlu mișto pe Facebook dăm “share” imediat, fără să mai citim și articolul.

Reținem numai titlul, pentru că exprimă exact ceea ce credem și noi. Pentru că, în deșteptăciunea noastră, noi nu vrem să ne informăm, noi vrem doar să ni se valideze ideile pe care deja le avem.

Evident, dacă întâlnim un articol care ne contrazice ceea ce “știm” noi că e corect, nici nu-l băgăm în seamă, ba, mai mult, îl și înjurăm pe autor. Cine este el să ne deranjeze ordinea ideilor, să ne facă să ne punem întrebări? În definitiv, pentru noi presa există doar ca să ne spună ceea ce ne place, nu să ne livreze informații care ne-ar putea deranja.

De asta e bine să dai click și să citești articolul. Și dacă l-ai citit, caută pe Google informații despre subiect. Vezi dacă și alte site-uri au scris despre asta și, mai ales, cum.

Caută să vezi care sunt dovezile care sprijină concluzia. Cât de vechi este articolul, că s-ar putea să-ti fie livrată o informație veche de zece ani drept nouă. Caută pozele pe Google Images, vezi dacă nu cumva sunt de la alte evenimente. Că s-ar putea ca pădurea tăiată pe care o vezi în poză să nu fie din România, ci din Indonezia.

Întreabă-te dacă titlul se potrivește cu conținutul articolului. Care sunt sursele autorului? Au nume? Au sursele vreun interes? Adică dacă liderul partidului X spune despre liderul partidului Y că e un sprițar și un neserios, asta nu înseamnă că trebuie să fie și adevărat în lipsa unor alte dovezi decât declarația acuzatorului. Este cumva site-ul unul de știri umoristice sau inventate? Caută în subsol sau la rubrica “Despre” lămuriri.

Chiar ieri am văzut la o persoană respectabilă pe wall un articol care spunea că Bin Laden e viu și trăiește în Bahamas, după cum ar fi declarat Edward Snowden. Evident, în subsolul paginii apărea avertismentul: “Toate personajele care apar în articolele de pe acest site – chiar și cele bazate pe persoane reale – sunt în întregime fictive și orice asemănare dintre ele și orice persoană, care trăiește, moartă sau nemuritoare, este pur și simplu un miracol”.