Cum arata Mall-ul din Bacău în perioada interbelică

Bacău - Fabrica de pielărie S. Filderman (Atelierul de fălţuit şi maşina de stors a fabricii)

Inainte de a fi Mall, a fost fabrica de incaltaminte “Cotidian” fosta “Partizanul”. Si inainte, s-a chemat fabrica Filderman.

În anul 1876, atras de posibilităţile găsirii unei mâni de lucru ieftine şi un cunoscător al meseriei pe care o învăţase de la tatăl şi bunicul său, Samuel Filderman a venit la Bacău şi a înfiinţat un atelier în partea de nord a oraşului, pe malul drept al râului Bistriţa. Documentele atestă că, tăbăcăria în sensul de fabrică a fost organizată în anul 1884, iar construcţia ei a fost ridicată la 1886.

S. Filderman împreună cu ginerele său dr. N. Perlbergher s-au asociat în anul 1908 întemeind prima fabrică pe sistem crom din România. În timp ce prima fabrică producea piele necesară pentru încălţăminte ţărănească, cea de a doua a fost întemeiată în scopul de a produce şi a fabrica pentru prima dată în ţară – piele fină, fiind în concurenţă cu cele mai bune produse din străinătate. Calitatea produselor a fost recunoscută la expoziţiile internaţionale de la Paris din anul 1900 şi de la Bucureşti din anul 1906. La ambele expoziţii produsele au fost distinse cu „medalia de aur”, ceea ce a contribuit la ridicarea prestigiului industriei româneşti în străinătate.

Datorită cerinţelor crescânde de aprovizionare în perioada Primului Război Mondial, Întreprinderile S. Filderman au fost singurele, de acest fel din ţară, care au aprovizionat armata cu piele şi talpă, introducând în fabricaţie: cizme, articole de harnaşament şi cojocărie. Incendiul din anul 1922 a dus la distrugerea fabricii de pielărie. Urmare acestui fapt, l-a determinat pe proprietar să ia decizia de reconstituire, extindere şi dezvoltarea fabricii. Prin actul constitutiv autentificat la Tribunalul Bacău sub nr. 31 din 12 octombrie 1923 firma individuală „Întreprinderile S. Filderman” se transforma în societate în nume colectiv. Scopul societăţii era „industria pielăriei şi morăritului, desfacerea tuturor produselor obţinute”. Durata societăţii era stabilită la 20 de ani, de la data autentificării actului constitutiv de către tribunal. (Arhivele Nationale)

Bacau – Fabrica de pielarie S Filderman
Bacau – Fabrica de pielarie S Filderman
Bacau – Fabrica de pielarie S Filderman
Bacau – Fabrica de pielarie S Filderman (Atelierul de finisaj)
Bacau – Fabrica de pielarie S Filderman(Cenusaria si bazinul de inmuiat piei)
Bacau – Fabrica de pielarie S Filderman