Vrei o țară ca afară? Atunci de ce arunci cu bani în broaște?

Pe bune?! Ți-ai luat telefon de 1000 de euro ca să-ți faci poze în baie și să stai pe Facebook dar nu ai bani de abonament și cauți disperat wireless gratuit prin oraș? Stai pe salariul minim, abia ai ce mânca dar îți iei tricou de 100 de lei că e “de firmă”?! Ți-ai luat mașină “dă fițe” dar pui benzină de 20 de lei cât să faci două ture de Centru? Da, cunosc expresia aia, o zi rege, o lună cerșetor. E inventată de comercianți ca să-ți ia banul.

Ai impresia că eșți foarte deștept, că eșți un magnet pentru gagici pentru că ai bani? Fraiere, gagicile alea-s mai deștepte decât ține; știu să vadă cine are și cine n-are. Și-apoi… doar atâta poți ca să cucereșți o gagică? Să o dai pe spate cu BMW-ul tău cu kilometrii dați înapoi pe care ti l-a vândut la suprapret un șmecher?

Acum, serios vorbind, e tragic. Cultura noastră socială s-a deteriorat atât de cumplit încât marea majoritate a românilor consideră că reușita în viață e dată de banii pe care-i are sau pare să-i aibă cineva.

Doar că adevărații bogați sunt extrem de puțini iar cei mai puțini norocoși sunt nevoiți să apeleze la tot felul de subterfugii ca să imite acest statut social. Și pentru asta fac pe dracu-n patru, mănâncă parizer cu muștar luni de zile ca să-și cumpere un telefon scump, fac rate ca să-și ia o mașină străină, fură sau se prostituează ca să-și ia “țoale” de firmă. Atunci când nu-s de la second – hand.

Fiecare face ce vrea; dar când arunci cu banii pe care nu-i ai, devii sclav. Nu mai ești stăpân pe viața ta, pe faptele tale. Nu-ți mai aparții. O să spuneți că asta e viață, astea sunt regulile. Și o să va răspund că nu e așa. Regulile vi le faceți voi.

Nu trebuie neapărat să-ți dai juma’ de leafă pe o pereche de blugi sau pe niște pantofi de sport “de marcă”, în realitate fabricați într-o țară din lumea a treia, de copii abia plătiți. Nici nu trebuie să crezi că singurul magazin de haine este cel mai scump butic din oraș. Și o să fii surprins când o să afli că telefonul ăla pe care ai dat o mică avere are performanțe mai proaste decât un no-name care costă 3-400 de lei.