Vrei o țară ca afară? Pricepe-te mai puțin!

O șțiți pe aia că la politică și la fotbal ne pricepem toți? De aia, avem, probabil cea mai tembelă clasa politică! Că de fotbal, nu mai amintesc, cică nu e bine să te iei de cei căzuți… Dar vorba e cu dichis. Noi, românii, avem pretenția că ne pricepem la toate; de la sârma cu care reparăm mașina, până la geopolitică și navigație spațială. Cum îi apare o bubiță lu’ ăla micu’ pe deget, cum se trezesc toți doctorii din cartier să dea sfaturi. Toți cu grade universitare, unul și unul mai priceput și niciunul absolvent de medicină.

Că nu-ți trebuie facultate ca să-ti dai cu părerea. Și cum la români nici mintea nu e judicios împărțită, rezultă că mulți pun în practică tratamentele prescrise de madam Popescu, badea Gheorghe sau moș Grigore. Dar nu numai de medicină e vorba.

Alegeți orice domeniu și întrebați în cercul dvs de cunoștințe ceva; o să fiți surprinși câți pricepuți aveți în preajmă. Nimic nu le stă în cale, știu câte-n luna și-n stele. Cel puțin așa susțin ei. Boala a evoluat și progresul tehnic a creat posibilitatea ca toți acești experți să poată ieși din obscuritate și să aibă acces la mijloace moderne de comunicație.

Fie că a fost vorba de bloguri, fie că-s rețelele sociale, nu mai poți arunca o piatră după un câine că nimerești un expert. Vă dați seama că în ritmul ăsta o să se desființeze facultățile de medicină și o să cerem diagnostice pe Facebook? Politică, finanțe, relații externe, toate acestea nu mai necesită studiu, practică pentru a pricepe mecanismele intime care pun în mișcare lumea; e suficient să deschizi computerul și afli toate răspunsurile la întrebările care te frământă.