Vrei o țară ca afară? Nu mai face live pe Facebook!

A început să bântuie o vorbă: „Vrei să te cunoască lumea și să afle cât ești de prost? Fă live pe Facebook!”. Serios! Te știa lumea de băiat așa-și-așa, nici bun, nici rău, dar tu vrei neapărat să le arăți cât ești de mintos și te filmezi cu telefonul în direct pe Facebook să vadă toată țara cum spargi semințe și nu ești în stare să legi două vorbe.

Felicitări! Acum te știu toți câtă minte îți mai trebuie ca să ajungi mai deștept decât un bou. Nu spun vorbe mari, dar m-am cam sictirit de aceste apariții nedorite. Măcar dacă ai avea ce vedea sau auzi. Măcar dacă ai avea ce învăța, să zicem că există un meseriaș care îți arată cum se construiește ceva, cum se produce un lucru, ceva care să-ți rămână în cap și care să te ajute! Dar ce vedem?!

Indivizi fără haz care se screm să producă glume, fete cucuiete care încearcă să se bage în seamă fără să conștientizeze că se fac de cacao, grupuri de bețivi care vor să arate neapărat ce bine se distrează după ce au golit o sticlă de vodcă luată pe datorie, alte fete plimbate de sponsori prin străinătate și care au nevoie să se convingă că se distrează și, mai ales, că prietenele rămase acasă crapă de invidie…

Astea-s „live”-urile de pe Facebook care ne arată, de fapt, ce criză morală bântuie prin țara asta și ce specimene vrednice de milă au nevoie de atenție. Uneori chiar de atenție de specialitate pentru că această supraexpunere a vieții private poate uneori să poarte denumiri științifice în dicționarele medicale. O să spună unii că-s invidios și că nu înțeleg noile tehnologii și noua abordare a vieții, că-s învechit, și așa mai departe.

Prefer să fiu considerat conservator decât să cred că acest gen de exhibiționism reprezintă o stare de normalitate. Mai pune omul o poză cu el din vacanță, cu câinii, cu pisicile, un film de la mare. Dar să faci live-uri în care să nu spui nimic decât să grohăi și să urli, indică doar că persoanele respective au nevoie urgentă de niște cămăși cu mâneci foarte lungi.