Cine n-are nemți, să mai caute o dată!

Un sfert de milion de cehi au ieșit în stradă să ceară demisia premierului țării. Acesta este acuzat de … corupție și de atac la justiție pentru niște afaceri vechi de peste zece ani și pe care nu prea le poți încadra în vreun cod penal, oricâtă bunăvoința ai avea. Dar asta contează puțin spre deloc, tinerii frumoși și liberi ieșiți în stradă, veniți din Diaspora, sunt mai puțin interesați de motive, ei vor neapărat ca premierul, care a câștigat alegerile cât se poate de democratic, să plece.

Pentru că, spun ei, cei care au ales partidul său nu au știut să aleagă, au fost „niște oi”. Dacă Parlamentul nu reușește să-l debarce pe premier, tinerii protestatari spun că o vor face ei, din stradă. Dacă toate acestea vă sună cunoscut, sunteți pe drumul cel bun. Protestele din Cehia sunt o copie fidelă a celor din România: aceleași argumente, același tip de ONG-uri, diasporeni, același discurs, aceleași explicații: nu știe, dom’le, lumea să voteze! Iar dacă vă întrebați de ce acum, răspunsul se află la Bruxelles, unde se negociază conducerea UE.

Și un element ajutător: mai țineți minte când Jean-Claude Juncker a dat de înțeles că voturile euroscepticilor nu contează, ei nu vor fi reprezentați în structurile europene pentru că nu li se va permite reprezentanților acestora să primească funcții de conducere? Cehia face parte dintr-un nucleu dur al euroscepticilor care se împotrivesc politicilor referitoare la migrație, la teoriile referitoare la ideologia de gen, la asaltul așa-zisului progresism asupra valorilor conservatoare.

Asta nu e bine și, mai ales, nu e bine că premierul ceh negociază cu inamicii PPE. Iar PPE înseamnă, de fapt, Germania. Care își vede hegemonia pusă în pericol de proiectul lui Macron. Iar dacă vă întrebați de ce PSD a fost decapitat ca să nu ajungă în tabăra suveraniștilor, ci să se alinieze frumos alături de socialiștii cu care PPE colaborează de ani de zile, să știți că este „eine sehr gute” întrebare!

V-ar putea confirma și fostul vicecancelar austriac, nevoit să demisioneze după un scandal foarte bine orchestrat. Adică chiar credeați că Europa asta merge așa cum vrea ea? Băgați-vă, meine freunde, mințile în cap, Europa are nevoie de Ordnung und Disziplin, iar dacă nu vă place, kein problem: vi se găsește Korruption sub saltea și ajungeți la țuhaus.