Alo, alo, n-ați văzut un cal maro?

E plin facebookul de comentarii și bocete că e aglomerație, că se lucrează pe străzi, că sunt ambuteiaje, că se stă în trafic din cauza utilajelor, că nu e bine, domnule, trebuia să facă noaptea, nu ziua când trece lumea pe stradă, să le facă la iarnă, nu acum când e vară, sau, mai bine, să nu mai facă deloc!

Există o categorie specială de român care are cazanul rezervat în iad și căruia nu-i convine niciodată nimic. De o gingășie extremă, nu suportă absolut nimic, dar nimic care să-i deranjeze suava făptură. Culmea e că dacă-l întâlneșți pe stradă, ești tentat să-i bagi o cărămidă-două în buzunar, să nu-l ia vântul, dar din spatele tastaturii, ce viteaz se mai dă!

Pe un astfel de specimen ți-e și milă să-l întrebi dacă îi e prea cald cu toți dinții în gură, de frică să nu facă un atac de panică; dar când este vorba să se dea rotund online, ce stuchit mai are la furcă! După ce au țipat atâția ani că nu se face, băieții ăștia urlă acum că se face și de ce se face tocmai acuma, nu se putea face altădată?

Niciodată mulțumit, genul ăsta de român balcanic, altădată vorbea cu gâștele pe imaș sau păzea vaca să nu intre în lanul cu lucernă. Până aici îi ajungea competența și cu atâta rămânea. Dar azi are smartphone, are laptop și legătură la Internet și asta înseamnă că e cetățean european și are drepturi. Nu e rău, doar că drepturile alea vin și cu oareșce obligații. Cu necesitatea respectării unor reguli sociale. Pe care nu vrea să le onoreze, pentru că o fi el prost, dar nu atât de prost încât să se încurce cu asemenea amănunte.

Dacă-l întrebi pe un berbec din ăsta cu idei ce impozite a plătit anul acesta, îi dă cu virgulă și te ia după aia, la șto: “Da’ de ce să plătesc, ce sunt fraier?!”. Asta e povestea și asta e țara, care, apropo, niciodată nu poate fi mai bună decât populația ei. Țipă unii că politicienii, că instituțiile, că dracu’, că lacu’…

Să vă fie clar: nu veți avea nici polițiști, nici judecători, nici profesori, nici parlamentari mai buni decât sunteți voi! Că țara asta din oameni se compune, nu din sfinți! Vreți ceva mai bun? Fiți și voi mai buni! Deschideți-vă mintea și încercați să înțelegi lumea asta! Nu vă mai duceți după prima fentă; vedeți cine are de câștigat din prostiile care circulă și vedeți care e șpilu’ la treabă!

Că de 30 de ani tot fugărim caii verzi pe pereți, după cum le tună unora sau altora și nu ne-am ales cu nimic…