N-are sens!

Există suficienți oameni care se apucă, așa de unii singuri, să adune gunoaiele aruncate de alții crezând că, astfel, dau lecții de civism și o să-i impresioneze pe cei care își varsă lăturile peste tot. Eu cred că e doar o pierdere de timp. Cei care aruncă gunoaiele pe stradă, în parcuri, în locurile de picnic, prin păduri și așa mai departe, o să facă la fel, indiferent de câte ori se va face curat în urma lor.

Pentru că nesimțirea nu se tratează cu civisme din astea; ci cu biciul. Nu zic că ăia care lasă gunoaie să fie puși la stâlp și bătuți cu nuiaua – deși n-ar fi o idee tocmai rea – ci să fie amendați fără milă și fără posibilitate de iertare. Inclusiv bizonii care aruncă gunoaie din mașini. Că am fost la țară recent și pe marginea drumului, prin pădure, erau numai cutii de bere, bidoane de plastic și alte ambalaje lăsate ca amintire de gherțoi.

Dar cine să-i amendeze, cine să ia măsuri? Evident că este cine, doar că acel „lasă-mă, să te las” perpetuat în ultimii ani a făcut inutilă orice încordare a mușchilor din partea forțelor de ordine. E suficient ca un polițist, mai ales dacă e local, să oprească pe cineva pentru o neregulă, că imediat îi sare „opinia civică” în cap.

Aceeași opinie civică degrab’ bocitoare că la noi nu-i ca afară. Și, da, inclusiv vânzarea de pătrunjel și alte legume sau fructe trebuie să se facă doar în locurile special amenajate. Din considerente sanitare și legale. Or fi fotogenice băbuțele alea, dar v-ați întrebat vreodată de unde au pătrunjelul? Că s-ar putea să fie din grădina părinților sau bunicilor voștri.

Dar, desigur, e mai cool să o arzi pe Facebook cu „abuzurile” autorităților. Și ajungem la o întrebare de maxim punctaj: De ce nu se face nimic în România? Păi vedeți că mai are chef cineva să facă ceva, când, după ce pune o cărămidă, apar zeci de „experți” care își dau cu părerea? Ba nu e pusă bine, ba e pusă că se apropie alegerile, ba că dacă era el președinte, se puneau zece cărămizi, nu una, ba cărămidă aia e pusă cu șpagă ori că nu trebuia pusă pe pământ, ci la 10 centimetri deasupra, să plutească, ba că…

Pe bune, chiar vreți ca într-o țară ca asta, cineva să se apuce să facă niște chestii?