Cea mai bună legumă

Comuniștii credeau, prostește, că omenirea progresează continuu, că drumul spre progres e inexorabil și, că, în general, viitorul sună bine pentru ca ăsta e mersul umanității: pe măsură ce ne deșteptăm, învățăm să distingem răul de bine, evităm greșelile pe care le-am comis deja și din revoluție în revoluție, pe măsură ce acumularea cantitativă determină saltul calitativ, vom crea Paradisul pe Pământ.

Uite că nu e așa. Omenirea nu progresează întruna, are și perioade în care regresează la greu. Și ne aflăm fix într-una din acele etape, în care, deși pretindem că suntem mai deștepți, suntem, în general, mai proști. Zilele trecute, o americancă vegană și mare luptătoare pentru drepturile animalelor s-a gândit să „elibereze” iepurii din cuștile unui fermier. A făcut scăpați 18 , dar pe vreo 100 a reușit să-i omoare.

Și tot n-a înțeles de ce au fugărit-o fermierii de a trebuit să cheme poliția. În Maroc, o turistă din Marea Britanie a făcut iureș într-o piață din Tangier, încercând să „elibereze” puii din cușca unui vânzător. S-a luat la bătaie cu cei din piață, a zbierat, le-a strigat că-s niște proști. Incidentul a fost filmat și a generat reacții deloc măgulitoare la adresa tutei. Alte două feministe vegane au făcut scandal că găinile sunt violate de cocoși și că oamenii le fură ouăle încălcănu-le dreptul la maternitate. Exemple mai sunt cu duiumul, dar n-are rost să mai lungim povestea. Ați prins ideea.

Unii istorici se mai întreabă azi ce a determinat milioane de oameni să masacreze alte milioane de oameni de-a lungul istoriei. Uite că nu e nevoie doar de niște motive ideologice de natură politică sau religioasă. Păi dați-i unei odihnite de genul ăsta o mitralieră și lăsați-o în fața gratarelor de Sf. Petru și Pavel să vedeți ce măcel iese. Să vă povestească măcelarii din Paris ce probleme au cu acest gen de oameni care au avut revelația vieții lor și acum simt nevoia să împărtășească tuturor, chiar și cu forța, că legumele ne aduc salvarea și iertarea păcatelor. Să vă povestească familia din Australia dată în judecată de vecinul vegan pe motiv că mirosul de la grătar o deranjează.

Măcar australienii, băieți cu simțul umorului, au reacționat cât se poate de bine: au anunțat o megapetrecere cu grătar la gardul reclamantului. În ceea ce mă privește, mă declar vegan de ziua a șaptea și cred, în continuare, nestrămutat, că porcul e cea mai bună legumă! Deși nu refuz niciodată salata de vinete. Sau ciorba de fasole, mai ales dacă are și puțină afumătură!