Despre nimic

Nu numai discursul politic din țară a scăzut până sub genunchiul broaștei, dar și logica politică șchioapătă atât de mult încât e purtată în căruță cu roțile. Ne-am obișnuit destul de repede cu noul vocabular politic pe care domnul Băsescu l-a introdus în toată clasa politică și de mai bine de zece ani avem lecții de anatomie patologică în piața publică pe post de program electoral. De ceva vreme, însă, logica politică s-a dus și ea în mă-sa și fiecare partid se mândrește cu unul sau mai mulți vectori de imagine care bat câmpii cu talent.

Ultimul scandal politic fără nici cea mai mică logică este cel al numirii Rovanei Plumb drept comisar european. După ce s-au lansat câteva fake-newsuri nereușite cum că va fi scoasă din competiție pentru că e de la Ciuma Roșie, după ce s-a bătut în cuie postul respectiv a început un alt atac al unora care anunță proteste, scrisori prin care se cere retragerea nominalizării sau se anunță că anumiți europarlamentari nu o vor vota.

Mai țineți minte când exact mințile astea neluminate făceau spume că România nu o susține pe Kovesi la funcția de procuror european și asta e nasol rău? Fix același lucru îl fac cei care amenință că nu o vor vota în plenul Parlamentului European pe Rovana Plumb. Problema este că ăștia sunt atât de nătângi că nu știu sau nu s-au interesat de faptul că în Parlamentul European NU se votează fiecare comisar, ci întreg pachetul de comisari. Exact ca atunci când se trece Guvernul prin Parlamentul de la București. Acum, problema nu e nici măcar asta.

Rovana Plumb, fie și de la PSD, nu e comisar român, este comisar european și reprezintă interesele grupurilor din Parlamentul European care au căzut de acord cu formula de cabinet și cu programul Ursulei von der Leyen. Nici un comisar european NU poate pune mai presus interesele țării din care provine. Chiar dacă ar vrea, sunt mecanisme de control care descurajează acest lucru. Dar ce să știe cei de la București, care nu înțeleg politica decât în relații de „ba pe-a mă-tii”?!

Și, uite-așa, ne mai nenorocim câțiva neuroni pe un non-subiect, ambalat și gătit doar ca să mai rostogolească vreo câteva prostii în speranța că niște alegători își vor schimba intenția de vot. Din păcate suntem într-o campanie electorală permanentă și asta ne uzează prematur. Desigur, mai e și posibilitatea extrem de sănătoasă să-i iei pe toți și să-i trimiți tot înainte până în fund, pe stânga. De ce pe stânga? Pentru că pe dreapta e ocupat.