Alegeri care nu schimbă nimic

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani de când se fac „alegeri libere” în România, scena politică suferă de o îngrozitoare secetă de idei. Aproape toți candidații care și-au anunțat intențiile de a-și trece numele pe buletinul de vot sunt teleghidați din exterior, având „foi de parcurs” cu solicitările partenerilor mai mult sau mai puțin strategici.

Mai mult, întreaga așa-zisa clasă politică este cu căpăstrul pus și ghidonată prin constrângere de către interese subterane care urmăresc o agendă proprie. Pe ici-pe colo se mai întrezărește câte un vag strigăt de luptă al unora împotriva altora; în fapt tot aia este dacă vin la putere ăia sau ăilalți.

Pentru că există, totuși, un numitor comun al tuturor formațiunilor politice care se luptă cu retoricele suliți pe uliți: nimic pentru români, totul pentru stăpânii din afară! Politici economice, de apărare, de educație, de sănătate, toate sunt create de ideologii partidelor nu pentru a permite dezvoltarea industrială a țării, pentru protejarea teritoriului și a populației, pentru a învăța generațiile noi.

Nu, totul este pentru a subjuga și mai mult populația intereselor companiilor multinaționale, pentru a da resursele naturale pe gratis celor care le doresc, pentru a plăti miliarde de dolari pe arme depășite moral, pentru a privatiza, în folosul câtorva, sistemele de educație și de sănătate rămase. Totul este doar o afacere; politica noastră a devenit, nimic nou!, doar un iarmaroc la care se negociază, pe de o parte, posturi, iar, pe de altă parte, avantaje economice.

Totul în defavoarea populației care încă pare vrăjită de iluziile vânturate de politicieni. Desigur, aceste lucruri se văd încă destul de greu, e dificil să faci conexiunile necesare pentru a vedea imaginea de ansamblu. Ceea ce ne spune că ar putea veni un moment în care tabloul să poată fi văzut și lumea să-și dea seama ce se întâmplă.

Iar acel moment poate fi extrem de periculos deoarece poate coagula dezamăgirea și furia populară într-o mișcare extremistă. Nici asta nu ar fi ceva nou pentru noi. Legionarismul și comunismul așa au apărut.