Nu înțeleg conceptul de hamburger

O să va supărați dacă o să spun că nu înțeleg conceptul de hamburger și toată nebunia care s-a construit în jurul a ceva ce ar trebui să fie un fel de mâncare dar mi se pare că e doar o găselniță de marketing? Și dacă o să va supărați, ce?! O să va spun și că nu mi-a plăcut nici serialul Friends, de la terminarea căruia se împlinesc zece ani și se fac tot felul de evenimente pe tema asta. Nu m-am uitat la Lost, Prison Break și nici la Urzeala Tronurilor. Asta este.

Dar hamburgerii tot nu-i înțeleg. În primul rând, nu înțeleg de ce trebuie să coste o pârjoală cu niște cartofi prăjiți cât un pui întreg la rotisor. O, da, o să existe băieți cu bărbuță și pălăriuța care să-mi explice că sunt niște chestii mai așa, mai cum skepsis care țin de cum amesteci carnea, ce condimente pui, cum o dai din încheietura, bla, bla și așa mai departe.

Tot o chiftea este, ba chiar una proastă. Și scumpă. Șaorma am înțeles-o. Pe bune, o chestie cu “de toate” dar fără pretenția că e o delicatesă fină pe care trebuie să dai o căruță de bani. Nu te duci în localuri de fițe să ceri o șaorma ca să le demonstrezi celor din jur că eșți un “connaiseur”. Hamburger, da. Ceri hamburger, ești un delicat, un fin, un băiat care e în trenduri. Și care are cu ce plăti nota… Până la urmă, e tot o biată aglomerare de carne și ierburi tratată termic mai mult sau mai puțin și servită cu cartofi.

Și neapărat cu salată. O frunză de salată este obligatorie. Undeva, în brambureala asta de ingrediente, între chiflă și chiftea trebuie să fie o frunză de salată verde. Ar trebui să fie proaspătă, dar cine mai stă să controleze?! Oricum nu se simte la gust. De ce e pusă acolo? De sanchi! De ce are omul apendice?

Dacă întrebi 100 de vânzători de hamburgeri de ce pun frunza de salată, 99 o să-ti spună că nu știu. Iar al o sutălea te va îmbârliga că așa e tradiția, așa s-a pomenit din moși-strămoși și alte prostii. Dar nimic nu se compară cu bățul înfipt în chiflă ca să țină compoziția. Unii renunta la băț și înfig direct cuțitul. Pentru că un hamburger nu se mănâncă oricum, ai nevoie de furculiță și cuțit. De ce? Ca să tai frunza de salată, de aia! Sau s-o dai la o parte, fără să te murdărești de muștar sau maioneză.