Trei, Doamne, și toți trei…

Cei mai importanți trei candidați prezidențiali nu doar că sunt de acord, dar se mișcă extrem de talentat în direcția cedării gratuite a resurselor de gaz din platoul Marii Negre. Într-o altă epoca, toți ar fi fost puși la zid pentru Înalta Trădare.

Dacă ne amintim bine, una dintre acuzațiile pentru care Ceaușescu a fost executat era cea referitoare la subminarea economiei naționale. Revenind la gaze, este extrem de interesant că PSD, după ce l-a executat pe Liviu Dragnea, se leapădă și de moștenirea acestuia, Legea Offshore fiind parte din aceasta. Guvernul social-democrat vrea să modifice legea care, cu chiu, cu vai, lăsa și României ceva din valoarea gazelor extrase.

Modificarea se face, evident, în favoarea investitorilor străini. De ce să beneficieze și România de ceva din ceea ce-i aparține pe drept? Doar românii nu-s cetățeni de rangul întâi încât să poată emite astfel de pretenții. Și nu-s pentru că au acceptat fără să crâcnească acest statut. Alegerile devin, astfel, absolut irelevante. Oricare dintre cei trei ar câștiga, rezultatul în ceea ce privește gazele de la Marea Neagră este același.

Niciunul dintre candidați nu are măcar o tresărire în privința interesului național; fiecare își urmărește propriul interes și agenda trasată de cei care-i ghidoneaza din umbră. În aceste condiții, aș vrea să aflu și eu un motiv, măcar unul, pentru care să particip la această mascaradă de alegeri! Din punctul meu de vedere și, cred că și al unei importante părți din electorat, nu doar că nu am ce alege, dar pe oricare l-aș vota aș regreta ulterior.

Iar problema gazelor este doar unul din punctele asupra cărora nu se pune nici o secundă interesul național mai presus de orice. De exemplu, nu a discutat niciunul dintre candidați problema focoaselor nucleare de la Incirlik , baza militară americană din Turcia și care – se aude – vor fi mutate în România. Nu că asta ne-ar transformă în țintă pentru ruși – avem acest statut încă din momentul în care am acceptat bazele militare americane pe teritoriul nostru – însă problema este atât de delicată încât poate ar trebui un referendum pe tema asta.