Cade, nu cade?… Cui îi pasă?

S-a depus o moțiune de cenzură la adresa Guvernului, lucru care ar fi trebuit să se întâmple imediat după alegerile pentru Parlamentul European. Nu s-a întâmplat, s-a lungit suferința și acum, chiar dacă se rupe pisica, tot aia este. De fapt, dacă stăm și ne gândim bine, tot ceea ce s-a întâmplat după alegeri se înscrie într-o listă aparent nesfârșită și greu de crezut de ciudățenii care s-au petrecut pe aceste meleaguri și la care privim siderați.

Pentru mine e mult mai simplu: am ales să nu mă mai uit la maimuțele urlătoare de la televizor, să nu mai citesc aberațiile unor smintiți care ne cred tâmpiți și nici să nu mai iau de bune toate prostiile scoase pe bandă rulantă de politicieni, formatori de opinie, influenceri și alți demagogi ipocriți. Și e atât de bine!… Desigur, sunt la curent cu evenimentele, dar nu îmi mai macin neuronii ăia câți or mai fi rămas.

Pentru că, ce să vezi?! Nimic nu e nou! Luați-l pe Radu Rosetti, că tot l-am dat exemplu și-n dungă și citiți cum s-a făcut Unirea de la 1859. Cum s-au luptat românii cu românii, pentru că unii erau în slujba austriecilor, alții în a turcilor, unii erau cu rușii, alții cu francezii și așa mai departe.

Cum l-au surghiunit pe unionistul Vodă Ghica iar înlocuitorul său fugărea țăranii cu soldații austrieci să dea semnătură că nu mai sunt de acord cu unirea. Cum erau prigoniți unioniștii cu potera, cum în primul Divan ad-hoc nu fusese ales nici măcar un singur unionist pentru că toți potențialii candidați fuseseră „lucrați”, de a făcut scandal Napoleon al III-lea și s-au reluat alegerile în Moldova. Dar atunci mai erau încă oameni curajoși.

Și la talpa țării, și în rândul boierilor. Și telegrafistul care a refuzat să transmită telegramele cifrate ale consulului turc, respectând legile care dădeau voie numai telegramelor domnești să fie cifrate, dar și șefii Guvernului care i-au dat dreptate și au ținut piept amenințărilor. De-așa vremi se-nvredniciră, însă, cronicarii și rapsozii. Nici un politician nu are, astăzi, curajul să spună clar și răspicat niște lucruri. Despre gazele de la Marea Neagră, despre rețelele de prostituție, despre amestecul nepermis al diplomaților în afacerile interne. Toți stau cuminți, așteptându-și rândul la porție.

Asadar, s-a depus moțiunea. Cade Guvernul? Cu ce schimbă lucrurile dacă o să cadă?