Pelerinii

Zilele acestea, odată cu pelerinajul de la Iași, de la Sf. Parascheva, s-a umplut Internetul de miștouri la adresa „proștilor” care își pierd vremea și sănătatea să se închine la niște oase. E imposibil să nu fi văzut măcar o postare de genul ăsta, să nu fi auzit o discuție. Fiecare cu opinia lui și cu libertatea de expresie, dar, întreb, când se adună credincioșii catolici la Sumuleu Ciuc, de Rusalii, de ce nu-i înjurați și pe ei? Că e tot pelerinaj religios.

De pelerinajul de la Fatima de ce nu spuneți nimic? De milioanele de pelerini musulmani care merg în „hajj” la Mecca de ce nu comentați? Alea sunt ok, numai ăsta ortodox vă pute? Dar să reformulez: când vă îngrămădiți cu miile la Untold, Neversea, Electric Castle și beți și vă fumați până nu mai știți de voi, cum e? O fi mai bine? O fi, că la festivaluri plătiți și bilet, dați banii și pe „cuie”. Dacă o să studiați puțin, o să observați că toate „problemele” apar când e vorba despre ortodocși. Dacă ortodocșii merg la moaște, e nașpa, merg să lingă oase.

Dacă niște catolici merg la moaște, e normal, e european, e civilizat. Dacă se adună protestanții, luteranii, hindușii sau rastafarienii ori chiar ăia care-și spun pastafarieni de o fac pe nebunii cu Flying Spaghetti Monster, e ubercool, e marfă, frate. Nu mi-s cine știe ce credincios, am mari probleme cu dogma așa cum e interpretată de unii, dar, la naiba, de aici până a scuipa cu boltă în capul celor care cred, e distanță mare.

Așa cum voi aveți voie să nu credeți, să nu luați de bune cele spuse în Biblie, la fel au și ei dreptul să creadă în niște concepte și sunt liberi să își exercite credința câtă vreme această exercitare nu intră în conflict cu drepturile și libertățile celorlalți. În rest, pot să pun pariu că fără Google nu știți nici măcar două lucruri despre Sfânta Parascheva, despre viața ei și cum a ajuns la Iași…