Circul

Așa cum tot mi-am răcit gura spunând, măcelul așa-zis politic este între niște gășți care se războiesc între ele ghidonate de unii ascunși bine în subterane. Diferențele sunt minime și țin doar de cât sunt dispuși unii să lase să curgă de la masa lor și către restul societății. Unii gândesc că dacă curg mai multe firimituri, le va fi mai bine și lor pentru că vor avea liniște, dar și de unde mulge mai mult; alții, mai ahtiați și mai înfometați, vor să culeagă cât mai mult, să ia pentru ei aproape totul.

În fond, la asta se rezumă politica economică jucată acum pe masă. Nimeni nu face calcule pe termen lung. În ceea ce privește luptele politice declanșate de campania electorală, eu am zis de mult că trebuie să ne pregătim berea și pop-cornul. Și uite că deja au început să iasă la lumină episoadele comice.

Scandalul cu Barna era previzibil, dar au crezut unii că o să scape neciufulit. Uite că băieții de la tastatură au reînceput să arunce cu rahat în ventilatoare. Dacă v-a plăcut faza cu valiza „găsită” de un țăran pe câmp, de ce nu v-ar unge la suflet și ancheta cu banii copiilor cu handicap? Ei, bine, aici e cu dichis. Că așa-i în tenis. Dacă e despre mafiotul ălorlalți, e adevărat, nene, e anchetă mare, babană, reală. Dacă e despre mafiotul nostru, nu, nene, e o făcătură, o invenție, e joc politic.

Și e abia începutul, vă dați seama că baronul von Șpilhozen o să bage la greu material pe țeavă, că mai vrea cinci ani de vacanță. Iar cei care-i mânuiesc sârmele se vor conforma că, na, nu e de ici – de colo să ai un robot care să-ți facă toată treaba murdară. În condițiile în care criza politică se poate prelungi, având în vedere lipsa unei majorități, îmi reiau îndemnul să vă pregătiți fotoliul, berea rece și pop-cornul.

Că urmează spectacole deosebite de mers pe sârmă, clovnerii, dresură de pitici pe creier, femeia cu barbă, bașca sărituri mortale peste groapa cu crocodili. Partea mai nasoală e că totul e pe banii și pe nervii noștri…