Bugetari

– Hai, salut!
Vasile, liderul Partidului Salvati Liberalismul din Romania, dadu buzna in biroul primarului.
– Dai si tu o tuica, un sprit?
Ion, primarul localitatii si sef la Partidul Dreptatii de Stanga, dupa ce trase cu ochiul la sticla butucanoasa pe care scria “ceai”, dadu din cap:
-N-am. Stii ca sunt suferind cu ficatul.
Avea, dar stia ca Vasile nu duce la ureche si l-ar fi lasat fara ceai. Tot satul stia ca sufera cu ficatul si ca bea ceaiuri medicinale. Putini stiau, insa, si ce e in sticla de ceai.
– Ba, Ioane, asa nu se mai poate! Avem prea multi bugetari in comuna si trebuie sa mai restructuram!
Ion nu zicea nimic. Lucrase toata viata ca bugetar, profesor la scoala, ii invatase carte si pe copiii lui Vasile. Vasile se dadea manager. Fusese, ce-i drept, juma’ de an sef la SMA, pana se desfiintase. De fapt, toata viata fusese tractorist. Il pusesera sef dupa ce-l dadusera afara pe fostul director. Dupa ce a ramas fara SMA, tot tractorist a fost, dar “la privat”.
– Asa ca vreau sa avem o discutie, sa punem ordine in comuna asta.
– Si pe cine ai vrea sa dam afara, ma, Vasile?
– Pe politist.
– Nu se poate, nu e in subordinea mea, e platit de la guvern.
– Unu’-doi profesori de la scoala, din astia navetistii…
– Si aia-s platiti de Guvern. Si-apoi daca dai afara doi, cine lucreaza in locul lor?
– Ceilalti, doar mai sunt…
– Tu esti cu capu’? Vrei sa-l pun pe ala de mate sa predea limba romana?
– Sa se reprofileze, ce atata vorba?!
– Zi-i mai departe, ca nu pot da afara profesorii.
– Vreo doi-trei de la pompieri…
– Aia-s voluntari, oricum nu-i platesc.
– Asistentul social…
– Ala e obligatoriu sa existe, asa e legea…
– Secretarul primariei…
– Si ala e obligatoriu, sa verifice actele. Ca daca s-ar fi pus in practica tot ce ati votat in sedintele de consiliu… erati inchisi toti pana acum.
-Bine, ma, vad ca tii cu coruptii… Gata! Am gasit: oamenii de la salubrizare.
– Astia care fac curat pe strada si aduna hartiile pe care le arunci tu?
– Da, da! O sa educam lumea sa nu mai arunce gunoiul pe strada, sa nu mai scuipe, sa se poarte frumos, ca asa ne invata partidul nostru, sa fim ecologisti si moderni!
– Bine, ma, daca tii atata… ii dam afara!
La urmatoarea sedinta de consiliu local, consilierii Puterii si ai Opozitiei votara concedierea angajatilor de la Salubrizare si infiintarea unei societati pe actiuni detinuta de Primarie care sa se ocupe cu maturatul strazilor si adunatul gunoiului. Toti cei concediati de la Primarie fura angajati la societatea Primariei iar Vasile anunta, bucuros, la Bucuresti ca in comuna sa a redus la jumatate numarul bugetarilor.
Liderul national al Partidului Salvati Liberalismul din Romania, domnul Ludovic Bascula, l-a felicitat personal pe Vasile si l-a dat exemplu intregii tari.
“Iata, se poate! Sta in puterea noastra sa taiem in carne vie, sa concediem angajatii de la stat, pentru ca tara noastra sa devina prima tara din lume fara angajati bugetari!, a spus domnul Bascula, in aplauzele audientei.