Dacă ar fi să aplicăm Codul Penal…

Nicolae Ceaușescu a fost executat în 1989 pentru o serie de acuzații, între care “subminarea puterii de stat”, conform art. 162 din Codul Penal:

“Acțiunea armată de natură să slăbească puterea de stat se pedepsește cu moartea și cu confiscarea totală a averii, sau cu închisoare de la 15 la 20 de ani, interzicerea unor drepturi și confiscarea parțială a averii”. Dacă ar fi să aplicăm același Cod Penal din 1968 actualilor politicieni, credeți că am găsi infracțiuni la care să între faptele acestora?Articolul 162 nu poate fi invocat, pentru că nu avem de-a face cu “acțiuni armate”.

Dar cred că s-ar putea aplica la o mare parte dintre actualii politicieni articolul 155 – “Trădarea”:«Fapta cetățeanului român sau a persoanei fără cetățenie domiciliată pe teritoriul statului român, de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizație străină ori cu agenți ai acestora, în scopul de a suprima sau știrbi unitatea, suveranitatea sau independența statului, prin acțiuni de provocare de război contra țării sau de înlesnire a ocupației militare străine, ori de subminare economică sau politică a statului, ori de aservire față de o putere străină, sau de ajutare a unei puteri străine pentru desfășurarea unei activități dușmănoase împotriva securității statului, se pedepsește cu moartea și confiscarea totală a averii, sau cu închisoare de la 15 la 20 de ani, interzicerea unor drepturi și confiscarea parțială a averii”.

E suficient de clar? Intrarea în legătură cu puteri sau organizații străine cu scopul de a știrbi suveranitatea națională, de subminare economică, de aservire față de o putere străină? Păi mai mult de jumătate din clasa politică, din societatea civilă, și din alte domenii de activitate ar intra sub incidența acestui articol. Inclusiv europarlamentarii români care votează la Bruxelles în interesul altor țări.

Ce noroc pe toți aceștia că nu mai există acest paragraf! Că nu mai există acest Cod Penal! Că nu mai există nici cine să pună în practică amărâtele alea de paragrafe din actualul Cod, așa emasculate, cum sunt… Că, în ziua de azi, cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii, la păstrarea suveranității, la apărarea de ingerințele străine – și aici mă refer exact la intervenția directă a unor state și organizații nu pentru protejarea unor drepturi, ci pentru obținerea de foloase patrimoniale, cum ar fi exploatarea resurselor – deci, cei care trebuie să apere țara se ocupa cu altceva atunci când nu fac chiar ei diligențele necesare pentru ca partea străină să obțină ceea ce dorește. Nu vreau să-i văd executați, nu vreau să se aplice pedeapsa cu moartea; dar tare aș vrea să-i văd pe toți cei care primesc ordinele de la Berlin, Washington sau de la Paris adunați la un loc. Și nu în Parlament.