Ultrascurte

0
10

Ca sa vedeti ca nimic nu e nou sub soare, in perioada ocupatiei, la Bucuresti iesea un ziar editat de Komandamentul german, la care scriau o serie de intelectuali romani. Ziarul ajunsese sa ceara, la un moment dat, judecarea pentru tradare a politicienilor romani care bagasera tara in razboi contra Germaniei si Austro-Ungariei.
Asa ca daca vedeti niste chestii ciudate la televizor si prin ceea ce numesc unii “presa nationala”, sa stiti ca ceea ce a fost, va mai fi…

V-ati suparat degeaba pe glumita facuta de Ambasada Suediei de Ziua Nationala. N-ati inteles nimic. Nu v-au oferit un tort ci ingrediantele necesare pentru a face unul deoarece sclavilor trebuie sa li se dea mereu ceva de facut, sa nu stea degeaba, ca daca stau degeaba se apuca sa gandeasca si le vin tot felul de idei…

Azi la frizer:
– Ce om si Badalau asta…
– Adica n-are dreptate? Va iau cu mine in Occident sa vedeti romancele cum asteapta pe marginea drumului…
– Are, dom’le dreptate, da’ nu avea voie sa spuna. Eu pot sa spun, matale poti spune, da’ el n-avea voie sa o spuna…

O dată pe an, coloniștii ne dau voie sa ne simțim mândri că suntem romani. În restul anului, ne îndeamnă să înjurăm tara asta. Și majoritatea românilor o fac. N-am cui să urez La Mulți Ani astăzi, Romania nu mai există! Exista doar un teritoriu populat cu niste oameni care se cred, o dată pe an, romani.

Imaginati-va ca ati cumparat niste pantofi extraordinar de scumpi, ultima moda dar care, din pacate, va sunt mai mici cu un numar. Nu mai puteti da produsul inapoi, nu-l puteti vinde pentru ca deja v-ati laudat tuturor cunoscutilor cu aceasta achizitie. Asa ca-i purtati desi va strang si va rod la calcai, dar va laudati cu orice ocazie ce buna afacere ati facut.
Aceasta este teoria investitorului.
Sa trecem mai departe. Pantofii va strang, va vine sa plangeti de durere, dar atata i-ati mai laudat incat ati inceput sa credeti ca, intr-adevar, ati facut o afacere buna, ca sunteti “in trenduri”, ca lumea se uita cu admiratie la pantofii pe care i-ati cumparat si, prin contagiune, incepe sa va aprecieze pentru priceperea de care dati dovada din acest punct de vedere.
Dupa cateva zile, veti considera micile rosaturi de la calcaie si bataturile de pe degete drept niste accidente neimportante si veti fi ferm convins ca totul e cum nu se poate mai bine. Si nu numai atat, dar puteti sa jurati ca daca nu ati fi cumparat acesti pantofi care va sunt asa, doar putin ficsi dar isi vor da drumul, ati fi suferit enorm.
Aceasta e teoria disonantei cognitive.
Omul are tendinta naturala de a scapa de conflictele interioare provocate de diferentele dintre ceea ce crede si ceea ce resimte modificand perceptia realitatatii pana cand obtine una care anuleaza conflictul, chiar daca teoria pe care si-o propune este complet irationala.
No, si acum putem declara disonanta cognitiva drept epidemie nationala…

O legenda spune ca dusmanii, neputand debarca din cauza Farului, au trimis un aventurier care atat l-a mai batut la cap pe rege cum ca sub far se ascunde o comoara nemaivazuta, pana cand suveranul a dat ordin sa-l darame. Evident, nu a fost gasita comoara, dar atacatorii au putut invada tara in voie.
Romania n-a putut fi demolata decat din interior. Nu mai blamati strainii ca ne fac si ne dreg. Noi am demolat tara asta. Poate o fi venit comanda din afara, dar caramizile le-am dat jos noi, cu mainile noastre.
Se incheie o etapa. In aplauzele multimii, Romania este demolata si urmeaza sa fie vanduta la bucata.
Pentru 50 de ani cel putin, tragem cortina. Fiecare e pe cont propriu de acum. N-am avut puterea si ratiunea sa vedem, cum au vazut ungurii si polonezii, care este pericolul.
Desigur, idiotii o sa aplaude in continuare noua ordine. Mi-e teama ca nu-si vor da seama niciodata ce li s-a intamplat.
Noapte buna!