Cel mai ciudat război care nu vrea să izbucnească

Dacă te-ai fi luat după tembelismele publicate de români pe Facebook și după opiniile părerologilor de la televizor, astăzi deja eram în ultima fază a războiului nuclear și, după cum se sugera într-un film mai vechi, eram la coadă la pilula cu otravă, ca să nu murim în chinuri din cauza radiațiilor. Iată, însă, că în ciuda tuturor previziunilor de pe Facebook, războiul se încăpățânează să nu izbucnească.

Pentru că, pe undeva, cei care dețin puterea de a porni războiul știu că pot da drumul la câini, dar nu-i mai pot chema înapoi în cuști. Odată pornit tăvălugul, greu se mai poate opri. În schimb, în țara show-ului permanent și a isteriei gratuite, ultimele zile au fost o mană cerească.

Cazul Caracal se moleșise, incendiile din Australia începeau să dea semne de epuizare a resurselor emoționale, noroc că americanii l-au bombardat pe generalul Soleimani, după ce, aparent, l-au atras într-o cursă. Ce e mai fascinant decât prostiile rostogolite prin așa-zisa presă românească este modul în care televiziunile și site-urile de știri prezintă realitatea: dintr-o singură direcție.

Până și americanii, care sunt parte în conflict se mai uită și ce scrie Russia Today, ce zice Al Jazeera, ce spun sirienii, turcii sau ce opinie are Xinhua, agenția de stat chinezească. Românii, însă, se hrănesc doar cu știrile din versiunea americană și nu doar atât, numai cu alea care marșează pe ideea de război.

Că, am văzut în presa americană niște opinii destul de echilibrate, dar pe care nu le-am întâlnit la programele noastre, unde se bătea toba pe iminenta declanșare a războiului. Uite, însă, că a tras Iranul cu bombardeaua în bazele militare americane și nu s-a declanșat Al Treilea Război Mondial. Și, cu puțin noroc, nici nu o să se întâmple pentru că mizele sunt atât de mari încât nimeni nu se încumetă să pornească un conflict care nu se știe cum se poate încheia. Singurii care se agită bezmetic sunt românii.

Cauza? Ca de obicei, când Guvernul vrea să vă ia de fraieri, vă arată o pisică și spune că e leopardul care o să vă omoare dacă nu renunțați la niște chestii – bani, libertăți sau ceva speranțe.