Noua sclavie

0
11

În istoria umanitățîi există o categorie specială de sclavi care nu sunt nici rezultat al războiului, nici al răpirii și nici al vânzării ori nașterii din părinți lipsiți de libertate: sclavii de bună voie. Sunt oameni care din diferite motive – să scape de o datorie, să scape de grijă zilei de mâine, etc. – au decis să renunțe la libertatea lor.

De exemplu, cetățenii romani nu puteau fi făcuți sclavi decât dacă ei înșiși consimteau la așa ceva. Sau, mai către zilele noastre, odată cu desființarea șerbiei în Principatele Dunărene, de către Vodă Mavrocordat, nici un țăran nu mai putea ajunge din nou dependent decât dacă se oferea de bună-voie.

De aceea este chiar de înțeles decizia conaționalilor noștri care au decis în masă să devină iobagii secolului XXI, vânzându-și libertatea pe câteva sloganuri. Nu spun o vorba mare, dar, dacă în următoarea perioadă nu se întâmplă o minune, România – sau ceea ce va mai rămâne din ea – va intra într-o epocă de sclavie față de Capital.

Care va dura până când se va întâmpla un fenomen la scară globală comparabil cu unul dintre războaiele mondiale, care va reașeza lumea pe alte temelii. Nu se întreabă nimeni ce este cu această nebunie a împrumuturilor de către Ministerul de Finanțe? În vreme ce Guvernul a tăiat din greu cheltuielile, se împrumută tot mai mult și la dobânzi tot mai mari, de parcă datoria actuală de 35-36% din PIB este prea mică.

În mod suspect, UE, care altădată trăgea rapid semnale de alarmă când deficitul se apropia de un 3%, astăzi tace ca porcu-n păpușoi și lasă sarabanda împrumturilor fără sens să se desfășoare de parcă abia ar aștepta să crească datoria publică. Băieții nici măcar nu se mai ascund, nici măcar nu mai lucrează cu mănuși: își permit să facă operațiuni de asasinat economic deoarece văd că nimeni nu protestează.

Ba, dimpotrivă, țara întreagă e cuprinsă de o frenezie fără margini, aplaudând toate inițiativele aberante din punct de vedere economic. Dar, știți cum se spune: când Dumnezeu vrea să piardă pe cineva, întâi îi ia minţile.