Șî eu. Da, bă, șî tu!

0
3

Au sărit pe mine să-mi ia gâtul din șold când mi-am permis să fac mișto de așa-zisa mișcare civică „șî eu”, izvorâtă din spuma laptelui, nepolitică și de concepție pur estetică. Cică întinam nobilele idealuri ale autostradismului moldovenesc. Și nu făcusem decât să adaptez bancul ăla: cică un tip intră intr-un bar și începe să indice niște oameni la întâmplare: „tu, și tu, și tu, și ăla…” La care unul mic dintr-un colț, ridică și el disperat mâna: „șî eu, șî eu!”. „Da, bă, șî tu ești prost!”, îi spune tipul.

Acum că a trecut ceva timp și s-a ales praful și de mișcarea asta, ca de multe altele apărute aparent de nicăieri, dar foarte folositoare din punct de vedere politic, poate să spună cineva că nu am avut dreptate?! Că iarăși v-au luat de fraieri și v-au pus să marșăluiți sub o idee aparent frumoasă și generoasă, dar care s-a dovedit a fi doar praf în ochi?!

Pe bune, chiar ați crezut că dacă o să vă puneți sigla aia pe Facebook și pe mașini o să se schimbe lucrurile cât ai bate din palme? Că nu se fac autostrăzi spre Moldova pentru că nu vor politicienii? Și că e suficient să ieșiți în stradă și să strigați că vreți autostradă ca lucrurile să se schimbe? Dacă încă mai credeți aceste lucruri sunteți cel puțin naivi. Ultimele săptămâni ne-au arătat că lucrurile stau altfel.

Că răspunsurile la întrebarea „de ce nu avem autostrăzi” se află în altă parte, nu la noi. Că un gândac, care mai e considerat și dăunător și e combătut pentru că strică pădurea, este considerat specie ocrotită la Bruxelles doar pentru ca să se pună stop unei autostrăzi care ar fi traversat Carpații.

Că, deși pe vremea când erau în Opoziție strigau că ne trebuie autostrăzi, băieții, odată ajunși la Putere, au pus batista pe țambal și nu mai scot un diftong pe tema asta. Ba chiar încep să stopeze ceea ce era început și să anuleze contracte. Mie mi-e tot mai clară care este ideea și am și spus-o de nenumărate ori: România trebuie să fie ținută în genunchi pentru că în viziunea celor care conduc acum Europa, țara este bună doar ca piață de desfacere și rezervor de forță de muncă ieftină și materii prime.

Nu trebuie să concureze țările dezvoltate, nu trebuie să fie lăsată să se dezvolte iar locuitorii ei trebuie ținuți ocupați cu tot felul de prostii ca nu cumva să se trezească și să pună întrebări deranjante.