Corectitudine politică până la capăt!

0
9

La începutul anului 2220, o imensă epidemie de gripă s-a declanșat în Lumea Occidentală. Pe vremea aceea, Occident însemna SUA și Uniunea Europeană, de vreme ce Africa se afiliase Uniunii Asiatice și formase Alianța Wu, la care se alăturase și Australia.

După câteva luni de luptă neputincioasă cu virusul, care dobora în fiecare zi câteva mii de cetățeni, SUA cer ajutorul șamanilor chinezi din Ordinul Dragonului de Apă, ceea ce în limba veche s-ar fi tradus prin Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Varianta americană a Centrului, celebrul CDC fusese închis puțin după anul 2035 pe motive de corectitudine politică. Șamanul a trebuit să suporte cele patru ore ale zborului supersonic dintre China și America deși ar fi putut ajunge mult mai repede prin sistemul de transport DEZIREM – dezintegrare și reintegrare moleculară – însă nici SUA și nici o altă țară din Lumea Occidentală nu avea așa ceva deoarece refuzaseră să accepte tehnologia produsă de concernul XiaWei, concern deținut de Alianța Wu.

După ce a sosit în San Angeles, uriașa metropolă de pe coasta de Vest, formată prin unirea zonelor Los Angeles și San Andreas, șamanul a început să pună întrebări.

Ce caracteristici au cetățenii cei mai afectați? Sunt bătrâni, tineri, unde locuiesc? Americanii l-au privit ciudat. Și i-au explicat că de 200 de ani există Regulamentul privind Protecția Datelor Personale, adoptat inițial în UE și extins la nivelul întregii Lumi Occidentale, care interzice colectarea de astfel de informații.

Bine, dar au fost vaccinați în vreun fel, întrebă șamanul chinez. Dacă americanii ar mai fi fost membri ai religiei creștine și-ar fi făcut cruce. Dar creștinismul fusese interzis în urmă cu peste un secol deoarece se ajunsese la concluzia că pune în pericol dezvoltarea spirituală a cetățenilor și, în plus, era o religie incorectă politic, proslăvind un Dumnezeu alb.

Așa că s-au mulțumit să-i explice că vaccinurile fuseseră interzise de mai multe generații din motive etice: un amendament al Constituției adoptat în 2057 interzicea cetățenilor să ucidă orice ființă vie, fie ea animal, bacterie sau virus.

Șamanul chinez nu se dădu bătut. I-a întrebat pe americani ce medicamente au la dispoziție și cu ce au tratat pacienții bolnavi. Medicamente?! Americanii s-au mirat.

Sistemul medical colapsase în 2105, când majoritatea cetățenilor nu și-a mai permis să plătească asigurările de sănătate iar firmele din domeniu s-au reorientat spre alte zone ale economiei. Spitale au mai rămas puține, plătite, în general, de familiile bogate, dar la ele nu au acces decât 1-2 la sută dintre cetățeni.

“Și atunci, cu ce tratați oamenii?”, a întrebat samanul. Răspunsul l-a cam demolat puțin: homeopatie, ședințe publice de mindfulness, transmise la televizor și, în cazuri extreme, împachetări cu nămol.

“Și ce așteptări aveți de la Alianța Wu?”, i-a întrebat chinezul. “Păi, speram să aveți vreun decoct mai bun ori să aveți o mantra mai potrivită care să fie recitată în direct pe toate canalele TV din țară, pentru a readuce pacea și sănătatea concetățenilor noștri în cadrul unei ședințe gigant de mindfulness”, i-a răspuns liderul grupului american.

Șamanul i-a asigurat de toată bunăvoința sa și a spus că trebuie să se întoarcă de urgență in China pentru a se sfătui cu Guvernul ce măsuri să se ia. Nici nu a apucat nava să decoleze, că șamanul a transmis un mesaj Alianței Wu prin care solicita că nici o nava occidentală să nu fie lăsată să se apropie la mai puțin de 1000 de mile de graniță.

PS: Pare SF? Cursul de istoria artei de la Universitatea Yale, unul dintre cele mai bune și mai căutate cursuri de acest gen, va fi desființat și înlocuit cu alte cursuri deoarece s-a constatat că e “problematic” întrucât ar fi dat o atenție prea mare artei europene în detrimentul altor tradiții artistice. Da Vinci, Michelangelo, Brueghel, Albrecht Dürer, El Greco sunt vinovați că au fost bărbați și albi, caracterisici care încep să devină, în ziua de azi, un handicap.