Când Centura n-are șapcă

0
6

Când ne bucuram și noi că, gata!, iată că se face, dinspre Uniunea Europeană a venit, ca o boare, vestea că s-ar putea să nu se mai facă. Pe același model ca la autostrada Sibiu – Pitești, care a fost stopată de un gândac, care mai e și dăunător, pe deasupra și aspru combătut de silvicultori, Comisia Europeană a aflat că șoseaua de centură a Bacăului trece prin niște arii protejate și că ar fi oarece specii amenințate de construcția ei. Prin urmare, s-au cerut explicații.

Explicațiile sunt un prim pas către stoparea finanțării pentru că sunt pe modelul „de ce ai șapcă, de ce nu ai șapcă”. Adică, pe șleau, Comisia decide cum îi vine la socoteală. Și s-ar putea să-i vină la socoteală că banii ăștia ar face mai bine să meargă undeva în Vestul Europei, la cetățenii de categoria întâi, rasă pură, nu la categoria cincea marfă expirată, din Est. De ce? Pentru că Brexit și pentru că UK nu mai contribuie la bugetul Uniunii Europene.

Bani mai puțini, guri la fel de multe, avem o problemă! Și încă una mare. Pentru că alocarea bugetară de la Guvern este extrem de mică pentru anul acesta. Cam la un sfert din necesar. Se întreabă unii ce treabă are Guvernul dacă banii vin de la Uniunea Europeană. Are, că principiul finanțărilor europene este că beneficiarul face lucrarea pe banii săi și pe urmă decontează la UE. Deci, chiar dacă n-ar fi o problemă cu finanțarea de la UE, tot este una dacă Guvernul nu alocă fondurile necesare. Iar dacă UE nu mai vrea să dea banii, lucrarea rămâne în sarcina Guvernului.

Care nu a bugetat fonduri suficiente… Oricum ai da-o, treaba este nasoală. Totuși, ceva e putred în Danemarca. Mă gândesc la faptul că, atunci când a aprobat finanțarea pentru Insula de Agrement, Uniunea Europeană nu a fost preocupată de floră și faună?! Că Insula e situată pe Lacul Bacău, care face parte dintr-un sit Natura 2000, exact că și acele terenuri pe care este prevăzută să treacă Șoseaua de Centură.