Omul nou: needucat dar cu figuri

0
3

Vechiul regim a încercat să modeleze așa-zisul “om nou”: pregătit ideologic, gata oricând să dărâme normele și să muncească dacă țara i-o cere, educat, solidar și iubitor de frumusețe. Nu prea a reușit, deși societatea românească, așa cum era în 1989 avea o oarecare cultură, gradul de solidaritate era la cote ridicate, iar românii aveau gândire critică.

Și o aveau atât de dezvoltată încât reușeau să discearnă adevărurile ascunse în mormanele de propagandă livrate zilnic de regim. Trei decenii mai târziu, toate acestea s-au schimbat. Societatea capitalistă a creat un alt “om nou”. Unul total diferit atât de ideea spre care tindea vechiul regim cât și de ceea ce a existat în țară în 1989.

Actualul “om nou” – pe care îl vedem peste tot – a fost educat să consume, să risipească fără să adune, să reacționeze la stimuli și nu la idei. Este consumatorul perfect; nu se întreabă niciodată dacă are suficienți bani ca să-și cumpere un lucru; îl ia și mai vede el pe urmă cu ce supraviețuiește.

Solidaritatea a dispărut cu desăvârșire din societate; să-și ajute vecinul, pe omul căzut pe stradă sau pe bătrânul care abia se mișcă? Mai degrabă le dă un șut în fund, îi calcă în picioare. N-au ce mânca?! Să moară, dracului, să nu mai respire aerul nostru!

A ajuns la pensie?! Gata, a trăit destul, faceți loc tineretului, că tinerii sunt baza, sunt viitorul, sunt atât de pricepuți, săracii, dar nu au loc de ăștia bătrâni…

Ați ghicit, gândirea critică lipsește cu desăvârșire; un român contemporan nu e în stare să realizeze o relație de cauzalitate. Gânditul doare și consumă energie; e mai simplu să ia ideile gata rumegate, explicațiile facile ale unor lideri de opinie care fac trafic de influență. Omul nou contemporan crede că le știe pe toate; în realitate e un imbecil semidoct, care crede că își poate da cu părerea despre orice pentru că se pricepe la toate nepricepându-se la nimic.

Iar pentru că numărul proștilor e tot mai mare, orice tâmpenie monumentală spusă devine virală pentru că omul nou nu are aparatul critic care să-i spună că chestia aia e o bazaconie. Și defilează cu ea pe post de stindard, atrăgând alți și alți imbecili.

Dacă am fi vizitați de o delegație extraterestră, ăia s-ar sinucide văzând atâta prostie pe metrul pătrat…