Azi nu

Azi nu am chef să atac nici un subiect incitant, interesant, care să vă pună pe gânduri. Azi nu. Azi e una din acele zile în care ar trebui, din când în când, să cădem pe gânduri și să ne întrebăm “pentru ce?”. La ce bun să disecăm evenimentele, să identificăm ceea ce doresc unii să ne ascundă, la ce bun să explicăm în fiecare zi cum merg lucrurile și cum să n-o mai mușcăm și să nu mai mergem după fentă?

Evident, e inutil. Cu mult timp în urmă chiar mai speram în schimbarea mentalităților și, pe vremuri, chiar se întâmpla așa ceva: cuvântul scris să determine schimbări în societate. Și să știți că nu e mult de atunci! Din păcate, vremurile se schimbă. Și nu mereu în bine; ideea marxistă cum că omenirea se îndreaptă inexorabil spre progres, că viitorul aduce numai lucruri bune s-a dovedit greșită; umanitatea este capabilă să producă energii negative care să curbeze timpul și să o întoarcă spre trecut.

Mintea umană, dacă nu este educată să gândească, nu valorează nimic, creierul fără gimnastică intelectuală ne condamnă să repetăm greșelile istoriei. Inteligența este ca un vaccin; cu cât mai multă lume e vaccinată, cu atât sporește imunitatea grupului; dar dacă numărul celor care refuză să se vaccineze crește, consecințele nu sunt suportate doar de aceștia, ci și de ceilalți. Societatea nu este condusă nici de savanți geniali, nici de despoti luminați, ci de șmecheri. Iar dacă șmecherii nu sunt ținuți bine în frâu, dacă dobândesc o putere prea mare asupra mulțimii, nimic nu-i va împiedică să ne transforme în sclavi. Iată secretul lui Polichinelle!

Degeaba o arzi intelectual și spui că te retragi într-un colț, nu mai vrei să iei parte la jocurile politice; dacă nu ești superbogat încât să poți rupe orice legătură cu societatea și să-ți asiguri riscurile cu banii jos, n-ai nici o șansă. Poți să spui că nu-ti mai pasă cine conduce țara; când te vei îmbolnăvi, vei avea nevoie de sistemul de sănătate. Iar relația dintre tine și acest sistem este dictată de modul în care ceialalti cetățeni au decis.

Dar, cum spuneam, scriem aceste lucruri degeaba. Cetățenii români au decis că e mai simplu să nu se gândească la astfel de lucruri. Orice le-ai spune, îi doar în cot. Chiar dacă într-o zi, pentru acea durere, vor trebui să scoată bani buni din buzunare…