Printre multele lucruri de care se plâng românii când își amintesc de viața sub regimul comunist, mai ales cea din ultimii ani ai acestuia, se numără lipsa alimentelor, lipsa benzinei și circulația mașinilor în weekend „cu soț/fără soț”, lipsa iluminatului public și stingerea luminilor din vitrine pe timpul nopții, faptul că era interzisă sacrificarea vițeilor și nu se găsea carne de mânzat, soia băgată în salamuri și așa mai departe.
Ani de zile am bocit pe aceste teme iar Occidentul ne-a oferit un umăr pe care să ne sprijinim, cântându-ne în strună. Activișți civici, organizații non-guvernamentale, chiar și politicieni au criticat lipsurile îndurate de poporul român, au criticat regimul și au spus că nu e bine ceea ce face Ceaușescu. La vreo 30 de ani după, începem să observăm niște chestii.
Bine, cine are vârsta și cine poate să facă niște comparații. În mod surprinzător observăm că acele lucruri de care noi ne-am plâns în vremea regimului Ceaușescu, dar fix exact aceleași, sunt, astăzi, promovate de guverne, lideri politici sau ONG-uri din Occident ca fiind benefice.
Nu numai atât, dar se încearcă să ne fie și impuse. Ca să vezi, minune, ceea ce era rău acum 30 de ani în România comunistă devine bun în minunata lume nouă capitalistă. Mașinile poluează, deci e bine să circule mai puțin, e bine să existe zone fără circulație auto, ba chiar interzicem de tot mașinile cu combustibili fosili și promovăm mașinile electrice. Nu se mai circulă un weekend mașini cu numere pare, un weekend cu numere impare, le interzicem de tot și spunem că e pentru binele societății. Măcar Ceaușescu spunea că e pentru economia de carburant.
Există oameni politici care recomandă să se mai stingă din iluminatul magazinelor pe timpul nopții, să se stingă reclamele luminoase, ecranele publicitare, pentru a economisi energia. Exact ceea ce a făcut Ceaușescu în România, unde, după ora închiderii, nu mai vedeai o lumină într-o vitrină.
Cică vacile dau bășini și gazele contribuie la efectul de seră, deci e mai bine să nu mai mâncăm carne de vită și să o mai rărim cu fermele de vaci; eventual scumpim carnea. În România lui Ceaușescu era interzisă sacrificarea vițeilor pentru că țara avea nevoie de cât mai multe vaci care să producă lapte. Soia? Azi este promovată ca o minune pentru sănătate, în vreme ce în ultimii ani ai regimului comunist mâncam salam cu soia și înjuram că ne bagă gunoaie în mâncare. Sunt doar câteva exemple care trebuie să ne pună pe gânduri.
Cum de atunci era rău și acum este bine? Dar chiar o fi bine? Că au interzis becurile clasice – în numele ecologiei și economiei, bineînțeles – și ne-au băgat pe gât becuri „ecologice” cu metale grele, de trebuie să-ți pui masca de gaze dacă ți se sparge unul în casă. În loc de un leu pe un bec, dai 10. Nu mai ai voie cu aspirator puternic, cică ar consuma prea mult. Rezultatul este că folosești mai mult timp un aspirator cu motor mai slab și consumul e același dacă nu mai mare.
Până la urmă, nu ar fi atât de deranjante aceste sacrificii în numele ecologiei dacă în spatele lor nu ar fi scheme complexe de făcut bani.