Lupta de clasă de sus în jos

0
4

În marxismul clasic, proletariatul, dobândind o conștiință de clasă, luptă pentru instaurarea unei lumi fără clase sociale, urmărind desființarea burgheziei și aristocrației. Teoria este limpede, cei săraci se unesc și doboară sursa tuturor relelor, obținând o egalitate în drepturi și obligații.

La 30 de ani de la căderea Comunismului asistăm la o altfel de luptă de clasă: una de sus în jos, a claselor bogate contra proletariatului, a celor care au mai mult decât le trebuie contra celor ce nu au mai nimic, scopul urmărit fiind să obțină și mai mult decât au în materie de bogăție și drepturi. Vi se pare ciudat?

Nu credeți? Dacă aveți dubii, haideți să ne uităm cum au evoluat lucrurile în ultimele decenii: proletariatul – fie el urban sau rural – a ajuns să câștige tot mai puțin, atunci când are ce căștiga. Drepturile au fost reduse tot mai mult, fie că vorbim de dreptul muncii sau de drepturi civile, în vreme ce o mică pătură de privilegiați s-a conectat la conductele de bani ale societății și își pompează în conturi bani și resurse.

Dacă în vremea „dictaturii proletariatului”, burghezii erau cei vânați și arătați cu degetul, astăzi la index au fost puși cei săraci ori sărăciți, fiind socotiți săraci pentru că ar fi prea leneși, nu pentru că au fost lăsați fără avuție de haita de hămesiți care a pus laba pe putere. Și lucrurile nu se vor liniști pentru că nu s-a terminat jaful; mai este de furat, mai este de privatizat.

Ciudată este, însă, doar atitudinea românilor, care se uită la ceea ce li se întâmplă fără să le pese, ba chiar mai și aplaudă măsurile luate. Românul e în stare să-i pupe mâna celui care îi privatizează sistemul de Sănătate, fiind convins că o să meargă la spital ca „afară”.

Nu știe, însă, că i se pregătește un spital ca în SUA, nu ca în Germania sau UK, unde va trebui să se gândească de 4-5 ori dacă se duce sau nu la operație, pentru că s-ar putea să nu aibă bani să o plătească. Iar dacă se operează și nu achită, nu-i nimic, există închisoare pentru asta. Pentru cine nu crede, să caute pe Google „When Medical Debt Collectors Decide Who Gets Arrested“, o investigație ProPublica în statul Kansas. În rest, somn ușor, băieții veghează să afle ce vă mai pot lua…