Până când stăm acasă?

0
14
FOTO: Marius Zaharia

Se vehiculează tot felul de analize numerice care ar demonstra că morții provocati de coronavirus sunt ori prea puțini, ori chiar nu există, că totul este o conspirație mondială. La noi, țară cumva cu vechi tradiții în ceea ce privește teoria conspirației, aceste idei au fost întărite și de cenzura impusă de Guvern asupra informațiilor legate de evoluția epidemiei dar și de modul haotic în care s-a intervenit. Un lucru, însă, este cert: că o fi reală sau nu pandemia, deja nu mai este relevant.

Deja am intrat într-o paradigmă care are la bază ideea că pandemia este reală și se acționează pe baza acestei idei. Desigur, există o discrepanța majoră între ceea ce spun autoritățile și ceea ce fac. De aici problemele de percepție. Când Guvernul comunică cifre extrem de mici ale morților și infectaților dar cere restricții de circulație, carantină și amenință și presa, deja înseamnă că undeva e o problema.

Nu se potrivesc măsurile cu realitatea descrisă. Undeva se minte. Dacă lăsăm la o parte problema medicilor aruncați fără echipamente în luptă și ne concentrăm pe imaginea de ansamblu, vedem că există alte probleme. De exemplu, până când va trebui să stăm în case? Virusul o să se plictisească și o să plece? Sau abordarea era alta: statul în casă și blocatul țării trebuiau să fie doar o etapă până în momentul în care țara ar fi avut suficiente mijloace de protecție? Că așa spun unii prin alte țări.

De aia Franța a comandat sute de milioane de măști. Pentru că în momentul când are suficiente să le împartă cetățenilor și viața să reintre într-un anumit normal. Noi nu avem nici măști și luăm și măsuri pompieristice de genul celei cu dispenserele de dezinfectant care trebuie instalate de primării în 48 de ore în toată țara, în fiecare scară de bloc.

Ce va fi, însă, peste două-trei săptămâni când românii își vor termina rezervele financiare? Când vor rămâne fără bani și fără mâncare dar și fără locuri de muncă? Ce anume se va întâmpla atunci? Este pregătit Guvernul să facă față unei asemenea situații? Sau e tot cu gândul la parandărătul pentru măști comandate prin firme de apartament?

FOTO: Marius Zaharia