Nu se dau pentru ca nu sunt. Baietii erau preocupati de anticipate, nu de pandemie

0
5

Cine a trecut printr-o fabrica inainte de 1990 isi aminteste panourile cu protectia muncii de pe pereti. Unul dintre acelea era despre primul ajutor in caz de electrocutari si primul avertisment desenat acolo era ca, inainte sa incerci sa-l ajuti pe cel cazut la pamant, sa cauti sursa de electricitate si s-o dai la o parte. Pentru ca salvatorul sa nu fie el insusi o victima.

Dealtfel, aceasta este prima regula in orice operatiune de salvare. Salvatorul trebuie sa-si ia toate masurile de siguranta pentru ca, altfel risca sa devina doar o alta victima care va complica operatiunile de salvare.

In aceste conditii, m-am tot intrebat de ce factorii de decizie insista sa trimita cadrele medicale in prima linie a luptei cu virusul cu mainile goale. De ce nu le asigura echipament de protectie, de ce ii ameninta si de ce au pus postacii sa-i injure pe retelele sociale.

Raspunsul este cat se poate de simplu: nu exista echipament de protectie.

Guvernul, in loc sa se preocupe cu asigurarea necesarului de material sanitar, s-a ocupat timp de doua luni de provocarea alegerilor anticipate. A redus bugetul Sanatatii, a cheltuit banii din fondul de urgenta. Astazi se cer donatii pentru ca sa se cumpere masti si manusi, se fac ateliere de lucru manual pentru a se face viziere.

Spitalele se roaga de Minister, de Guvern, de politicieni sa le trimita manusi si masti, combinezoane iar tot felul de glumeti de pe Internet le sugereaza sa imite exemplul unor spanioli care s-au infasurat in saci de gunoi. Altii le sugereaza sa spele manusile de unica folosinta si mastile. Maine-poimaine o sa li se sugereze sa refoloseasca si seringile.

Nici nu vreau sa iau in considerare ipoteza ca a trimis deliberat medicii fara protectie la lupta doar pentru a obtine cifre mari de infectare pentru a-si atinge agenda ascunsa.

In vreme ce China ne intindea o mana de ajutor, Guvernul s-a facut ca nu o vede. Din considerente ideologice si, mai ales, colonialiste: Marele Licurici, care ne avertizeaza sa nu facem afaceri cu Huawei, nu se are bine cu China, deci poate s-ar supara daca Romania ar cumpara masti de la chinezi. Dar, ce sa vezi, partenerul strategic nu doar ca achizitioneaza masti de la nenorocitii de chinezi, dar le mai si fura de pe aeroport; doua transporturi de echipament care trebuiau sa ajunga in Franta si Germania fiind deturnate de americani chiar inainte sa fie incarcate in avioane.

Pana la urma, n-au avut ce face si au trimis un avion TAROM in China sa aduca echipamente de protectie.

Dar e bine. Unele Comitete pentru Situatii de Urgenta din tara ar fi trimis primariilor solicitarea de a identifica firmele de pompe funebre si halele frigorifice pentru a fi folosite in cazuri de decese multiple.

In vreme ce tara se transforma, gratie esecurilor de gestionare a crizei sanitare intr-un adevarat Afganistan, cu trupe inarmate pe strazi si localitati izolate, dupa colt ne asteapta criza economica, bine pregatita si ea de masurile anti-economice luate de Guvern.