Nu pentru cei 7 morti au scos pe străzi Armata la Țăndărei

0
29

Un al doilea oras al tarii este in carantina, cu patrule militare pe strazi. Daca in cazul Sucevei justificarea este data de esecul de proportii al sistemului medical, care a fost compromis de managementul absolut defectuos al crizei, faptul ca au scos pe strazi Armata la Țăndărei, cei cativa morti de coronavirus nu justifica procedurile militare.

Nu, la Țănđărei problema este pierderea controlului social. Orasul nu mai poate fi guvernat ca in conditii de pace deoarece exista o parte a cetatenilor care nu mai respecta restrictiile impuse de starea de urgenta.

Pe romaneste, din cauza unor cetateni pe care-i doare in cur de masurile luate de Guvern, orasul a fost pus sub ocupatie militara.

Sa nu ne ascundem dupa cires: situatia din oras a degenerat din cauza celor veniti din strainatate si a marii comunitati de romi de aici. Oameni care sunt o adevarata bomba sociala. Fara venituri, fara posibilitatea sa achizitioneze mancare, fara macar cu speranta ca se va putea gasi o solutie.

Si aici ar trebui sa fim atenti pentru ca problema de la Țăndărei este o imagine redusa la scara a problemelor care pot sa apara in intreaga tara.

Deja suntem dupa doua saptamani de izolare innebuniti. Informatiile se bat cap in cap, unii le ascund, altii vin cu tot felul de teorii, Guvernul se balbaie, masurile luate par haotice, in fiecare zi se anunta noi restrictii, cresc amenzile, se aude ca vor taia din salarii si pensii in timp ce oamenilor fortati sa stea in case li se termina mancarea si banii.

Scoaterea Armatei in strada era ultimul glont pe care-l avea Guvernul. L-a tras, a cumparat ceva timp. Si dupa asta?

Ce se va intampla cand cetatenii vor refuza sa mai respecte interdictiile? Vor trage in cetateni? Daca vor trage va fi nasol, daca nu vor trage va fi si mai nasol pentru ca faptul va fi taxat drept o slabiciune. In contextul in care ani de zile politicienii de dreapta, dintre care unii sunt chiar acum la Putere, au acuzat brutalitatea fortelor de ordine si chiar au indemnat la nesupunere civica, cetatenii au un respect foarte redus pentru acestea.

A trecut vremea cand problemele se rezolvau cu niste postaci pe Facebook.

Va fi de ajuns un cocktail Molotiv aruncat pe o masina a Armatei si ne vom transforma instantaneu in Afganistan.

Da, stiu, multi inca au impresia ca asista la un film si ca inca se mai poate jongla cu situatia. E cazul sa se trezeasca. Am intrat intr-o noua paradigma a confruntarii. Daca Guvernul nu ia masuri concrete de stabilizare a situatiei, de linistire a populatiei, masuri economice coerente si concrete, mi-e teama ca lucrurile vor degenera urat de tot.