Când ești colonie…

0
20

Cand iti convine statutul de colonie si te porti ca si cum ai fi sub ocupatie, nu e de mirare ca toti iti scuipa seminte-n freza, chiar si asa-zisul “partener strategic”.

Cel mai bine se vede statutul natiune tolerata in vremea marilor crize, cand metropola decide ca tu nu ai nevoie sa medicamente, produse sanitare sau alte lucruri similare. Si descoperi ca ai comandat 25.000 de teste pentru depistarea virusului, le-ai mai si platit in avans si te instiinteaza furnizorul ca nu ti le mai da, ca s-a bagat Franta pe fir.

Sau cand comanzi ventilatoare pentru bolnavii cu plamanii facuti varza de viroza si te instiinteaza furnizorul ca nu mai are, le-a vandut nemtilor sau americanilor si ca, oricum, pretul s-a triplat.

Sau cand te apuci sa inchizi granitele si sa le ceri cetatenilor sa stea acasa dar vine stapanul si-ti cere sa dai liber la 40.000 de sclavi, ca are nevoie pe plantatie, sa-i culeaga bumbacul. Sau sparaghelul, ma rog. Cand iti cere neamtul mana de lucru, lasi si stare de urgenta, inchiderea granitelor, suspendarea zborurilor si te executi. Ca altfel te executa.

Acum stau si ma intreb, oare faptul ca tara a stat cu granitele deschise ca sa primeasca peste un milion de diasporezi care fugeau din Occident s-a intamplat din patriotismul Guvernului sau pentru ca asa i-au cerut stapanii, bucurosi ca scapa de șuți si cerșetori?