Criza care ar fi trebuit să ne lecuiască de iluzii

0
5

Infloreste o intreaga literatura despre modul in care pandemia de SARS Cov2 va schimba lumea. Cu siguranta tarile cu apa calda, conduse de oameni cu cap, vor simti care este vantul schimbarii si vor face modificarile necesare.

Nu e cazul Romaniei, tara care a dovedit, de atatea ori, ca rateaza cu succes schimbarile mondiale si se incranceneaza sa ramana blocata in proiect. Noi si soldatii japonezi care nu acceptau ca razboiul s-a incheiat.

In mod normal, maniera in care aliatii Romaniei au reactionat ar trebui sa ne puna pe ganduri. State si organizatii supra-statale care nu doar ca ne-au dat cu flit dar ne-au mai si furat echipamentele comandate pentru tratarea bolnavilor ar trebui sa beneficieze, in viitor, de un tratament rezervat din partea noastra.

Nu se va intampla si dovada cea mai simpla o reprezinta modul in care Romania a anuntat ca e gata sa trimita avioane cu muncitori agricoli in Germania, la numai o zi dupa ce aceasta ceruse forta de munca. Nu ca ar fi ceva grav, dar un roman aflat acum in Germania nu are voie sa vina in tara pentru ca se afla intr-o “zona rosie”. Dar un roman aflat in tara are voie sa mearga in “zona rosie” si poate sa se imbolnaveasca daca asta satisface interesele economice germane. Mentalitate de sluga pana la capat. Ca, parca, am tinut granitele deschise si am acceptat intrarea Diasporei in tara pentru ca sunt si ei romani si trebuie sa avem grija de ei. Acum nu mai trebuie sa avem grija?

O tara normala la cap i-ar bate obrazul si Uniunii Europene. Pentru modul in care a reactionat sau, mai bine zis, modul in care NU a reactionat. Cand e sa ne ia petrolul, lemnul, gazele si altele, Uniunea Europeana e extrem de activa; cand e vorba sa ne dea niste masti medicale, isi verifica unghiile, se face ca nu ne vede.

O tara normala ar face un plan si ar planifica niste actiuni politice si economice care sa permita intreprinderilor nationale sa produca echipamentele de stricta necesitate. Poate o fi mai ieftin sa importam, insa vedem acum ca, chiar daca avem bani, nu ne mai vinde nimeni produsele.

O tara normala ar face ordine in sistemul de Sanatate. S-a dus dracului mitul cu spitalele private pe care ni-l bagau pe gat unii. Dupa cum s-a vazut, astea au incuiat si au trimis oamenii acasa, pandemia nu e suficient de profitabila.

Nu in ultimul rand, i-as lua pe toti psihopatii care tipa impotriva relatiilor comerciale cu China si Rusia si i-as trimite la un control psiho-pupu. Asta in cazul in care ideile lor nu sunt, cumva, finantate dinspre anumiti parteneri strategici. Daca SUA au cumparat masiv echipament din China, ba, mai mult, nu au ezitat sa fure echipamentul destinat altor tari, daca Washingtonul a acceptat echipamente furnizate de companii rusesti afalte sub sanctiuni internationale, de ce am fi noi mai cu mot si sa refuzam colaborarea cu aceste tari?

Sunt doar cateva idei care ar putea fi inceputul unei schimbari de paradigma in Romania. Nu se va intampla asa pentru ca romanii sunt mult prea spalati pe creiere ca sa mai inteleaga si altceva decat niste sloganuri inepte de genul “Jos Comunismul!”, “Coruptia ucide!” sau “Sariti, ne ataca rusii!”.