Guvernul a pierdut bătălia informațională

0
21

Informatia este Putere. Cine controleaza Informatia, controleaza Puterea. Dar cand Informatia scapa de sub orice control?!

Guvernul Romaniei s-a decis sa controleze fluxul de informatii referitoare la epidemie. Ca in orice dictatura de mana a doua. Problema este ca societatea romaneasca, oricat ar fi ea de disfuctionala, nu accepta sa existe goluri de informatie. Prin urmare, acolo unde exista un gol, acesta este repede umplut cu informatii din alte surse. Si nu neaparat din cele oficiale, ca ne-a obosit acelasi Guvern cu repetatul obsesiv al acestei mantre.

In secolul XXI nu poti bloca informatia. Nu poti ascunde prea mult esecul de la Suceava, coruptia din sistemul medical, lipsa de echipament.

Mai mult, cu cat incerci sa blochezi mai mult o informatie, cu atat aceasta se va strecura printre degetele cenzorilor.

Dar nu numai atat. Mai sunt doua efecte secundare: zvonistica si neincrederea.

Zvonuri, fake-news, minciuni, spuneti-le cum vreti. Apar mereu atunci cand Puterea incearca sa suprime informatia publica. In cazuri extrme, cum este cel al pandemiei, de exemplu, poductia de informatie falsa creste exponential.

Iar asta determina o profunda neincredere a publicului in toate informatiile, inclusiv in cele asa-zis oficiale.

Chiar mai rau, tendinta este sa fie clasate drept minciuni informatiile oficiale si sa fie crezute cele neoficiale.

Am relatat, zilele trecute episodul dramatic de la 1819, cand populatia Iasiului nu a crezut ca este ciuma – informatia oficiala – si a crezut ca totul este un complot al politiei si doctorilor ca sa-i jefuiasca – informatia neoficiala, pusa in circulatie de persoane interesate. A rezultat o revolta soldata cu morti si raniti.

Autoritatile cred ca pot controla informatia. Nici macar in cele mai crunte dictaturi nu este posibil asa ceva. Ar fi bine ca organele de decizie sa se trezeasca la realitate.