Dacă le mai dați multe amenzi, o să scape bătrânii de virus dar o să moară de foame

0
7

In teorie, e frumos: amenintarea unei amenzi este suficienta ca sa bage frica in posibilul infractor. Daca nu se intampla asta, cresti valoarea amenzii. Corect? NU!

Dupa ce au cucerit Britannia, saxonii s-au confruntat cu nenumarate acte de nesupunere. Au descoperit ca nu era suficient sa-l omoare pe cel care a ridicat sabia asupra lor; altii i-ar fi urmat exemplul. Asa ca au inventat o amenda. Comunitatea in care era ucis un saxon era amendata cu o suma destul de mare in cazul in care nu era identificat asasinul.

Revenind la zilele noastre, amenzile exagerate impuse prin Ordonantele Militare mai au putin si-si pierd orice efect. Pe de o parte, exista nenumarate situatii in care s-au facut exagerari.

Ai scris ca te duci la Lidl dar nu ai specificat si strada pe care se afla magazinul? Pac, 2000 de lei amenda. Ai completat gresit un paragraf? Pac, amenda! Nu vrei sa te supui si vociferezi? Pac, catuse si inca o amenda pentru tulburarea linistii publice. Ai peste 65 de ani si n-ai ajuns inca acasa la ora 13.05? Amenda, bosorogule, sa te inveti minte sa respecti ordonanta militara. Ia-o si o plateste, ca e spre binele tau!

De fapt, noi nu ne dam seama, dar toate masurile sunt pentru binele nostru. Ni se interzice sa circulam, pentru binele nostru. Suntem obligati sa cumparam masca la de peste 10 ori pretul tot pentru binele nostru. Pentru binele nostru sunt antamate firme de apartament si cadorisite cu milioane de euro. Suntem amendati spre binele nostru!

Ceausescu si-ar face harakiri. N-a avut atata imaginatie. Nu si-a inchipuit ca se poate asa ceva. La adapostul democratiei pe care ne-o clameaza toata ziua, se pot face cele mai josnice marlanii. Pentru binele nostru, evident.
Daca mai amendati mult batranii, o sa ajungem in situatia in care o sa supravietuiasca virusului si o sa-i omoare foamea pentru ca vor trebui sa va plateasca amenzile alea enorme.

Pe de alta parte, s-a demonstrat in cercetari de marketing un lucru absolut banal: pe masura ce creste riscul, pe masura ce creste pedeapsa pentru ceva, scade frica. Pe masura ce veti creste amenzile si veti insista cu ele, cetatenii o sa le ignore, stiind ca, oricum, nu le pot plati.

Lasati-o mai moale cu amenzile, puneti mana si-i ajutati pe oameni. N-au completat bine o declaratie? Aratati-le cum se face. Sau a pus Guvernul norma de amenzi pentru Ordonantele Militare?