Povestea guvernului comunist din India care a tinut sub control epidemia

0
7

O epidemie nu se combate cu masuri de dreapta, oricat ai incerca. E nevoie de masurile de stanga, care sa asigure sprijinul popular, increderea ca Guvernul va asigura si securitatea alimentara a tuturor, si toate masurile necesare de care este nevoie pentru revenirea economica dupa finalul pandemiei. Este lectia micului stat comunist Kerala din SV Indiei:

“La 11 martie, OMS a declarat focarul covid-19 ca o pandemie. A doua zi, India a raportat primul său deces. Chiar și așa, Modi [premierul indian] – probabil îngrijorat de impactul asupra economiei – a refuzat să emită avertismente publice și nu s-a adresat mass-media. Cea mai mare preocupare a sa era un plan de reproiectare a centrului capitalei indiene, inclusiv a parlamentului, cu un cost egal cu 2,6 miliarde de dolari.

În Kerala, a fost afișat un stil de conducere diferit. Cu 15 cazuri acum confirmate în întregul stat, Pinarayi Vijayan, ministrul șef, a dispus restrictii de circulatie, închiderea școlilor, interzicerea adunărilor și a recomandat să nu mai fie vizitate lăcașurile de cult. El a oferit zilnic informații mass-media, a cerut furnizorilor de servicii de internet sa creasca capacitatea de a răspunde cerințelor celor care lucrează acum de acasă, a intensificat producția de produse dezinfectanti pentru maini și măști de față, a livrat alimente școlarilor care se bazează pe mese gratuite și a creat o linie telefonica de ajutor pshologic. Acțiunile sale au dat încredere publicului.

„Exista atât de multă încredere în guvern”, spune Latha George Pottenkulam, un designer de îmbrăcăminte din orașul port Kochi, „încât nu a existat nicio rezistență la modificarea comportamentului cand s-a cerut sa se stea acasa.”

“Au fost și alte motivele pentru care Kerala a fost mai bine echipat pentru a face față crizei decât majoritatea celorlalte state. Este mic și dens populat, dar relativ înstărit. Are o rată de alfabetizare de 94%, cea mai mare din India și o mass-media locală vibrantă. În alte părți din India, oamenii luau zvonuri WhatsApp la valoarea nominală – de exemplu, răspândeau mesaje care pretindeau că expunerea la soare ar putea proteja împotriva virusului. În Kerala, însă, majoritatea oamenilor și-au dat seama de gravitatea situației”.

[…]

Apoi, pe 24 martie, fără avertisment, Modi a declarat că India va intra într-un lockdown de 21 de zile – și va începe în mai puțin de patru ore. Cei din Kerala erau pregătiti pentru aceasta, deoarece trăiau deja de câteva săptămâni într-un blocaj informal. Dar au avut și sprijin: Vijayan, ministrul șef al statului, a fost primul din țară care a anunțat un pachet de ajutor. El a declarat o schemă de bucătărie comunitară pentru a hrăni publicul și provizii gratuite, inclusiv orez, ulei și mirodenii. A mutat chiar și data plății pensiilor de stat.

Micul stat de coastă din vârful sudic al țării este plin de idei comuniste și guvernat de o coaliție de partide comuniste și de stânga.
În ultimii ani, în timp ce unele state au urmat conducerea populistă a premierului naționalist hindus al Indiei, Narendra Modi, Kerala și-a menținut atenția asupra bunăstării sociale. Sistemul său de asistență medicală este cel mai bun clasat în India, cu asistente medicale de talie mondială, care sunt recrutate din spitalele din Europa și America; cifrele speranței de viață ale statului sunt printre cele mai ridicate din țară.