La numai o zi dupa evenimentele de la Hunedoara, chiar in prima zi de Paste, in Romania au loc alte incidente care s-au soldat cu raniti, retinuti si focuri de arma trase in aer.
Se relateaza despre incidente in care s-au tras focuri de avertisment in Ialomita, Sibiu, Brasov si in Bucuresti. Alte confruntari au avut loc la Ploiesti.
Romanii, indiferent ca au venit din Diaspora sau au trait aici, sunt cu capsa pusa.
La aceasta stare au contribuit din plin si autoritatile care au dat-o in bara cu comunicarea, care au pedalat in permanenta pe o politica de forta, cu amenintari, amenzi, reprimari, demonstratii de forta.
Cand au scos Armata pe strazi, am spus ca s-a tras ultimul glonte pe care-l mai avea Guvernul.
Cand au majorat amenzile, cand s-au apucat sa amendeze ca nebunii, am spus ca autoritatile au pierdut controlul represiunii: nu mai pot folosi eficient amenintarea pentru a determina cetatenii sa se supuna.
S-a vazut la Hunedoara.
Apoi s-a vazut in prima zi de Paste ca exista categorii de cetateni care nu se mai tem de interventia fortelor de ordine.
Fortele de ordine sunt depasite de situatie. Nu o sa mai reiau teoria cu anii in care manifestantii au fost lasati sa ocupe strazi, au fost mangaiati pe crestet de fortele politice aflate acum la guvernare sau cand fortele de ordine au fost demoralizate, fiind pedepsite pentru ca au intervenit. Constat doar ca acum se vad efectele.
Dar acesta este doar un aspect.
Faptul ca se inmultesc confruntarile la care e nevoie de interventia autoritatilor ne spune ca ne apropiem de un punct de inflexiune. Criza medicala, criza economica, criza demografica incep sa puna presiune pe societate. Da, vorbesc despre o criza demografica pentru ca avem intrari de peste un milion de persoane in tara, persoane pentru care nu exista capacitati de cazare, locuri de munca si care, cat de curand, vor avea nevoie de asistenta sociala.
Cu ce vine Guvernul in aceasta confruntare?
Forta represiva este copromisa; amenintarile, focurile trase in aer nu mai sunt suficiente. Nu mai impresioneaza. Dar daca batul nu functioneaza, poate merge cu acadeaua. Numai ca Guvernul inca nu s-a hotarat ce pune pe masa. Nu vorbim de ajutor de somaj, de ajutoare pentru firme, IMM si asa mai departe.
Vorbim de ajutoare sociale pentru cei un milion de cetateni care au venit de afara. Si s-o creada Mutu’ ca vor putea acestia sa traiasca cu cei 142 de lei pe luna de la Venitul Minim Garantat oferiti cu atata „generozitate” de Guvern.
Problema este ca nimeni nu se gandeste la acest aspect. Toti o tin langa cu epidemia si, eventual, cu criza economica. Nimeni nu se gandeste la criza sociala.
Care criza are cele mai mari sanse sa puna tara pe butuci din cauza efectului de domino. Epidemia poate fi controlata, criza economica poate fi tinuta sub un anumit control daca Guvernul isi ia inima in dinti. Dar criza sociala care a inceput sa bata la usa este cea mai periculoasa.