Părerea mea e că nu

0
19

Daca v-ati dat pantofii cu crema, v-ati calcat pantalonii la dunga si v-ati facut baie recent in speranta ca o sa iesiti din case pe 15 mai, ma tem ca va faceti sperante degeaba.

Probabil nici 15 iunie nu va fi data. Poate prin septembrie, cand e nevoie de voturile voastre la alegeri. Nu zic ca pe urma or sa va bage din nou la zuhaus pe motiv de valul doi de coronavirus, dar nu m-as mira sa se intample.

In ipoteza in care epidemia este atat de periculoasa cat ni se spune, ar fi periculos sa se dea drumul la circulatie din 15 mai. Mai mult ca sigur, scolile nu vor fi deschise; Italia a anuntat ca se reiau cursurile abia in septembrie. Restaurante, cluburi, baruri, malluri? Nu prea as crede daca e sa tinem cont de faptul ca autoritatile insista pe ideea obligativitatii purtarii mastilor la interior. Cinematografe, teatre? Cred ca glumiti…

Mai este problema cealalta: economica si politica.

Exista o seama de profitori economici dar si politici ai pandemiei. Acestia s-au obisnuit cu castigurile rapide, cu milioanele de euro intrate in cont fara prea multa bataie de cap. Vor insista ca aceasta perioada sa mai dureze iar factorii politici care, in mod normal, sunt cointeresati financiar, nu vor putea spune NU. In plus, cu cat situatia dureaza, au impresia ca strategia “Rally around the flag” va putea fi mentinuta si vor creste, in continuare, in sondaje.

Desigur, s-ar putea ca economia sa aiba o alta opinie, dar cand a tinut cont factorul politic de interesele majoritatii?

De ce s-a spus 15 mai? Poate pentru a linisti spiritele, pentru a da de doi bani speranta populatiei, pentru a mai potoli revoltele.

Sa mai notam ca Republica Moldova ridica o serie de restrictii de pe 27 aprilie. Dar asta e, moldovenii sunt dusi cu pluta, la ei de epidemie se ocupa Ministerul Sanatatii, nu Ministerul de Interne ca la noi…

In rest, a mai trecut o zi, s-au mai dat amenzi de 2 milioane de euro…