Dictatura beznicioasă

0
4

Baietasii astia care se cred smecheri doar pentru ca au fost pusi la butoane cu ajutorul unor santajati tristi au impresia ca poseda necesarul de materie cenusie pentru a injgheba la repezeala o dictatura. Evident, isi prezinta marfa sustinatorilor drept o dictatura luminata, a celor care se pricep sa faca lucruri pentru ca numai astfel – unde am mai auzit noi asta?! – se pot urni treburile in Romania. Si turma aplauda, fericita ca a scapat de “ciuma rosie” care voia sa impuna o dictatura si asa mai departe, cunoasteti refrenul…

Ironiile destinului fac, insa, ca tocmai cei care au alungat PSD de la guvernare sa doreasca extrem de mult sa detina Puterea Absoluta. Li s-a susurat in urechi ca ar fi in stare sa conduca lucrurile, unii chiar au pus botul, altii se prefac pentru ca spera sa se chiverniseasca, unii vor sa-si doboare dusmanii, altii sa se razbune. Amestecul obisnuit la vremuri tulburi.
In spate, se gasesc sforarii, cei care ii ghidoneaza pe vitejii aflati sub lumina reflectoarelor.

Momentan, intr-o relatie de simbioza, pentru ca-si doresc, deocamdata, acelasi lucru. De asta au si reusit sa schimbe guvernarea.

Problemele sunt, insa, doua.

In primul rand, o dictatura necesita stiinta conducerii, vrajitul maselor si, in ultima instanta, managementul terorii. Aceasta din urma e necesar sa fie dozata in asa fel incat sa fie credibila, sa faca poporul sa inghete de spaima si sa nu permita coagularea unei Opozitii.

La noi, amenzile lui Velea, desi imense atat ca numar cat si ca valoare, nu au facut decat sa infurie poporul. Cand stii ca, oricum, nu poti sa platesti, te doare la basca de amenda.

In al doilea rand o dictatura trebuie sa fie serioasa. Sa te faca sa-ti fie teama de fuhrer, nu sa te pufneasca rasul cand il asculti. Sa te incremeneasca de spaima cand auzi ce pedepse ii asteapta pe cei care nu se supun, nu sa te faca sa spui “mai du-te-n … mea”.

Acum, serios, il vedeti pe Orban defiland in fruntea comandourilor sau pronuntand sentinte de condamnare? Pe Klaus batand pasul de gasca si spunand “Romani, va ordon masca pe figura!” ?!

Mi se pare ca baietii astia, luati de valul parandaraturilor, au schimbat furnizorul de patrunjel si acum se viseaza Napoleoni desi de Imparat ii poate lega doar cel mult uniforma lor de portari la Grand Hotel Victoria Română…