S-a cantat Bingo! S-a gasit solutia salvatoare pentru milioanele de elevi consemnati la domiciliu din cauza virusului: vor face scoala online. Ministerul Educatiei este foarte bucuros de gaselnita dar nu are pregatita nici o strategie. Am stat cateva minute si m-am gandit la cateva probleme de bun simt care ar trebui rezolvate. Probabil ca sunt mult mai multe.
1. Standardizarea
Pe ce platforma se va lucra? Este securizata? Ce spun conditiile de utilizare? Au voie copiii sub 13 ani sa-si faca cont si s-o utilizeze?
Ce softuri se vor folosi? In ce format se vor scrie documentele? Elevii vor trebui sa plateasca licente de utilizare ale aplicatiilor? Ce formate video vor fi utilizate? Vor fi suportate de platforma sau de hardware? Ce limitari in materie de dimensiune a fisierului are platforma? Cine mai are acces la fisierele video? Unde vor fi arhivate?
2. Conectivitatea
Vor fi folosite tablete, telefoane, laptopuri? Ce configuratii minime? De ce unii elevi primesc tablete si unii nu? Cine-i invata sa le utilizeze? Cine plateste abonamentul la Internet? Ce se intampla cu elevii care locuiesc in zone fara semnal?
3. Timpul parintilor
Acum e bine, parintii sunt pe acasa. Telescoala a trecut asupra parintilor unele sarcini care reveneau profesorului. Supravegherea din timpul cursurilor, de exemplu. Dar nu toti parintii isi pot supraveghea copiii. Aud mereu discutii ca ala micu’ n-are chef de cursuri online, se uita pe facebook, la un film, se joaca.
4. Timpul profesorului
Profesorul trebuie sa lucreze mai mult decat pana acum. Ba nu e conectat, ba Gigel s-a dus la baie si n-a prins ideea, a intrat bunica in camera si a spus ceva si Ionel n-a auzit ce a spus doamna profesoara. Ba toti elevii vorbesc deodata, ba vorbesc dar nu se aude pentru ca n-au microfonul deschis. Mai sunt cei care nu au tableta, cei care nu au conexiune. La tara 3-4 dintr-o clasa pot fi online pentru ca au macar un smartphone cu net. Pentru ceilalti se lasa plicuri la magazinul satesc cu temele, sa le ia parintii cand vin la cumparaturi.
5. Metoda de predare
Stiu ca exista entuziasti pentru telescoala, dar ma intreb cum se va face predarea pentru copiii de clasa I, de exemplu. Sau pentru clasa pregatitoare, care se presupune ca nu stiu alfabetul, nu stiu pe ce taste sa apese, cum sa opereze o tableta. Toata baza materiala a devenit inutila, dar, hei! avem filme educative care sa arate ce si cum. Ce facem cu copiii de gradinita? Dar sa mergem mai departe. Cum va fi o ora de literatura in fata tabletei? Cum dai o lucrare de control? Cum verifici daca Ionel a memorat sau nu poezia si nu cumva o citeste de pe o foaie? Cum asculti lectia la geografie? Cum il scoti la tabla sa rezolve un exercitiu de geometrie sau algebra? O proba practica la chimie?
6. Supravegherea
Cum pastrezi ordinea intr-o scoala virtuala? Costel n-are chef de ora si doarme in fata tabletei. Il pui absent? Viorel trimite poze porno colegilor pe messengerul privat. Georgel se stramba la Daniela. Altul spune bancuri. Unii chiar te injura. Mai rau, unii isi pierd parola si se conecteaza niste smecheri la platforma si se apuca de facut misto. Cum reactionezi ca profesor? Dar ca parinte?